latinica  ћирилица
26/05/2020 |  09:46 ⇒ 12:59 | Аутор: srpskainfo.com

Све мање обољелих са тешком формом вируса корона

Са аспекта лијечења критично обољелих Ковид пацијената у УКЦ Републике Српске, стиче се утисак да се број тешко обољелих смањује. То се види по броју новопримљених пацијената у Интензивну његу Ковид 5, као и по броју консултативних прегледа за које нас колеге позову током дана, каже Милка Јандрић, шеф Одјељења интензивне медицине за Ковид 19 пацијенте.
УКЦ Републике Српске - Фото: РТРС
УКЦ Републике СрпскеФото: РТРС

- Смањење броја обољелих може бити резултат многих фактора – напора наших грађана у придржавању препоручених мјера заштите, напора здравственог система и, на крају, природе самог вируса. Што се тиче Интензивне његе Ковид 5, до сада је најфреквентнији период био од друге половине априла до прве половине маја. Радило се о пацијентима са тешким формама болести и упали плућа, који су били у стању тешке респираторне слабости која је захтијевала респираторну подршку, односно употребу респиратора или неког вида неинвазивне механичке вентилације - наглашава Јандрићева.

Према њеним ријечима, у Интензивној њези Ковид 5, до 23. маја лијечено је укупно 55 пацијената. Умрло је 38 пацијената или 69 одсто, преживјело 14 пацијената или 25,5 одсто, а у току је лијечење за три пацијента.

- Што се тиче Интензивне његе Ковид 5, најмлађи хоспитализовани пацијент је имао 27, а најстарији 78 година. Међу преминулима, најмлађи пацијент је имао 42 године, а ријеч је о жена која је била онколошки болесник, док је најстарији преминули имао 78 година, а ради се о жени која је била кардиоваскуларни болесник - истиче Јандрићева.

У УКЦ сРПСКЕ до јуче се лијечило 57 пацијената са потврђеним присуством или сумњом на присуство новог корона вируса. На одјелу Ковид19 било је 28 пацијената теже клиничке форме, а у Ковид интензивној њези четири пацијента, од чега два на респиратору, а остала два на неинванзивним модовима механичке вентилације.

Према ријечима докторке Јандрић, за пацијенте који су завршили лијечење у Ковид Интензивној њези, просјечан број дана лијечења је био око осам.

- Код ове болести нема правила. И особе без хроничних обољења нису биле поштеђене вируса, нити је овај податак био гаранција да ће све бити у реду. Пацијенти обољели од Ковид 19 су умирали од тешке респираторне слабости и мултиорганског отказивања. Поред директног утицаја недостатка кисеоника на функцију органа, зна се да вирус доводи до низа промјена у тијелу: подстиче стварање крвних угрушака у циркулацији, ремети проток крви кроз органе, ремети функционисање имуног система и низа других поремећаја. Ови болесници су склони и секундарним бактеријским инфекцијама, имајући у виду нарушен имуни систем - објашњава Јандрићева.

Од 1. марта до 22. маја у Клиници за инфективне болести УКЦ Српске прегледано је укупно 3.160 пацијената, од чега су, до сада, на лијечење примљена 624, а отпуштена 482 пацијента.

Према ријечима Антоније Верхаз, начелнице Клинике за инфективне болести УКЦ Републике Српске, пик епидемије био је крајем априла и почетком маја јер је у том периоду био највећи број хоспитализованих и новообољелих пацијената.

- Пацијенти могу да премину од посљедица Ковид-19, а најчешћи разлог је акутни респираторни дистрес синдром са посљедичним затајивањем дисања. Код пацијената који болују од хроничних незаразних болести, као што су дијабетес, срчана или аутоимуна обољења током инфекције, може да се погорша и основна болест - објашњава за докторица Верхаз.