latinica  ћирилица
26/05/2020 |  09:59 ⇒ 13:00 | Аутор: Глас Српске

Здравствени систем Српске ојачаће 368 љекара специјалиста

Здравственим установама у Републици Српској у овој години одобрено је 368 специјализација и 36 супспецијализација, захваљујући којима ће младим љекарима бити омогућено стручно усавршавање у многим областима, од гинекологије, анестезилогије, инфектологије, педијатрије, интерне и ургентне медицине, пулмологије, до кардиологије и кардиохирургије.

Према измијењеном годишњем плану специјализација и супспецијализација који је објављен у Службеном гласнику Републике Српске, прилику за стицање нових знања добиће запослени у јавним и приватним болницама, клиникама, домовима здравља, стоматолошким установама и бањама.

Универзитетски клинички центар Републике Српске, као највећа здравствена установа у Српској, планира највећи број специјализација, чак 147. Та установа исказала је, између осталог, потребу за стручним усавршавањем 20 љекара у области анестезилогије, реаниматологије и интензивне терапије, а план је и 12 специјализација из кардиологије, као и 11 у области интерне медицине.

Генерални директор УКЦ Владо Ђајић рекао је да је приоритет и стратегија здравствене установе на чијем је челу, осим модернизације опреме, стално улагање у кадар, нагласивши да њихови специјализанти на усавршавање одлазе у здравствене центре у Београду, Љубљани и Бечу, као и клинике у Њемачкој, Русији, Италији, Швајцарској и САД.

- Сви наши љекари којима буде одобрена специјализација морају провести минимум годину дана на едукацији изван Српске, не могу полагати специјалистички испит без тога. Прије него што сам дошао на чело УКЦ-а љекари су ријетко запошљавани па смо имали проблем мањка специјалиста, што је посебно било изражено у области анестезиологије. Потпуним пресељењем на Паприковац дошло је до повећања капацитета хируршких сала, добили смо и Ургентни центар, што је додатно повећало потребу за анестезиолозима - рекао је Ђајић.

Према његовим ријечима, већи број специјализација у области кардиологије је резултат покретања Кардиохирургије.

- Планове за отварање Кардиохирургије пореметила је пандемија вируса корона, али ево ових дана припремамо листу потребног репроматеријала да бисмо расписали тендер за набавку. Сале и апарати су спремни, као и интензивна јединица и очекујем да првог пацијента оперишемо на јесен - додао је Ђајић.

Након УКЦ-а добојска болница "Свети апостол Лука" исказала је највеће интересовање за усавршавање љекара.

Према годишњем плану одобрена им је 21 специјализација и то, између осталог, за општу хирургију, психијатрију, педијатрију, урологију и многе друге области.

- Радили смо анализу љекарског кадра и установили да наредних десет година 40 одсто наших специјалиста одлази у заслужену пензију, тако да морамо да прионемо на подмађивање кадра. Тренутно имамо тридесетак специјализаната и ускоро планирамо расписивање интерних конкурса за додјелу и мастер и докторских студија, јер нам је у интересу да усавршавамо свој кадар, како на стручном тако и на научном нивоу - рекао је директор добојске болнице Младен Гајић.

Према његовим ријечима, усавршавање љекара реализују уз помоћ Медицинског факултета у Бањалуци.

- Специјализанти дио едукације пролазе у нашој здравственој установи, након чега прелазе у УКЦ РС, а затим и у Србију. Оно што чини једну болницу је њен љекарски тим и ми се трудимо да будемо препознатљива здравствена установа управо по стручности наших љекара - истакао је Гајић.

Број специјализација одобрених болницама у Српској

Универзитетски клинички центар 147

Болница "Свети апостол Лука" Добој 21

Општа болница Требиње 15

Болница Градишка 14

Болница "Свети врачеви" Бијељина 11

Болница "Србија" Источно Сарајево 10

Универзитетска болница Фоча 8

Болница Зворник 6

Болница "Др Младен Стојановић" Приједор 5

Болница Невесиње 4