latinica  ћирилица
26/05/2020 |  11:31 | Аутор: ТАНЈУГ

Очекује се пад БДП-а од 2,3 одсто

У БиХ се, под претпоставком да ширење вируса корона буде ограничено на прву половину године, на крају ове године може очекивати реални пад бруто домаћег производа од 2,3 одсто, наводе из Дирекције за економско планирање БиХ.
БДП (илустрација) - Фото: РТРС
БДП (илустрација)Фото: РТРС

Почетак ове године карактерисало је додатно усложњавање међународних економских прилика и појава вируса корона, што ће имати веома негативне импликације на привредна кретања у свијету, региону и у самој БиХ.

Интензитет и дужина трајања новонасталих околности у суштини ће одредити кретање економског раста краткорочно, али и средњорочно, наводе из Дирекције за економско планирање.

Свјетска банка предвиђа у овој години драстичан пад БДП-а на ширем европском и евроазијском простору у интервалу од 2,8 до 4,4 одсто, у зависности од трајања и интезитета ширења пандемије ковид-19, док се за подручје западног Балкана предвиђа пад БДП-а од 1,9 до 3,2 одсто у случају преливања кризе и у другу половину ове године.

Наводи се да, упркос неизвјесности о дужини трајања и квантификацији посљедица пандемије вируса корона на свјетску привреду, нема никакве сумње да ће економске посљедице бити изразито негативне.

Већ сада је сасвим извјесно да ће ширење овог вируса превасходно довести до успоравања свјетске трговине, а посљедично и осталих компоненти економског раста, као што су инвестиције и приватна потрошња.

Неизвјесност и турбуленције на међународном и на домаћем тржишту прилично негативно би се могле одразити на кретања инвестиција у овој години.

Ово се превасходно односи на приватне инвестиције у оквиру којих се очекује пад од више од 10 одсто, док ће кретање јавних инвестиција у великој мјери зависити од расположивости финансијских средстава и опредјељености надлежних институција хоће ли користити ову полугу за очување економског раста.