latinica  ћирилица
26/05/2020 |  12:12 ⇒ 19:27 | Аутор: РТРС

СНСД упутио захтјев Уставном суду БиХ за оцјену одлуке ЦИК-а

СНСД је данас званично упутио Уставном суду БиХ захтјев за оцјену уставности и законитости одлуке Централне изборне комисије БиХ да избори буду одгођени за 15. новембар, потврдио је за РТРС портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.

- У потпуности смо увјерени да смо Уставном суду упутили ваљану аргументацију да је та одлука донесена у супротности са важећим законима. Очекујемо да ће захтјев бити разматран на првој сједници Уставног суда и да ће то бити ријешено у најкраћем могућем року. Знамо какав је Уставни суд БиХ, а ово је још један од тестова да ли живимо и иоле пристојном друштву или у потпуном циркусу од земље која се зове БиХ - рекао је Ковачевић.

Појаснио је да је ЦИК имао могућност да изборе одгоди у одређеној изборној јединици, и то максимално за 30 дана.

- Уколико је датум избора био споран, онда су могли да помјере изборе седам дана раније, а никако послије као што су урадили. Очекујемо да ће Уставни суд прихватити наше аргументе и да ће ова одлука ЦИК-а бити поништена, те да ће почети да се урушава комплетна спирала незаконитости у вези са ЦИК-ом која је започела оног дана када су на потпуно нелегитиман и нелегалан начин, кршећи законе, изабрани чланови ЦИК-а - истакао је Ковачевић.

Ковачевић је поручио да је СНСД у потпуности спреман за изборе, те да инсистира да они буду одржани у законском року 4. октобра.

- СНСД је спреман да поново оствари побједу и да наставимо заједно са нашим грађанима да развијамо све локалне заједнице у Српској - рекао је Ковачевић.

Подсјећамо, ЦИК је у суботу донио одлуку да локални избори у БиХ који су били заказани за 4. октобар буду пролонгирани за 15. новембар.

Као разлог за одгађање избора ЦИК је навео недостатак средстава која треба да се обезбиједе са нивоа БиХ.