latinica  ћирилица
26/05/2020 |  13:53 ⇒ 14:06 | Аутор: РТРС

Рафинерија уља Модрича развила ново дезинфекционо средство "Дезинсепт"

Рафинерија уља Модрича развила је нови производ, дезинфекционо средство "Дезинсепт" намјењено за техничку дезинфекцију и чишћење радних површина. Како је и најављено прве производне количине Рафинерија је донирала Републичком штабу за ванредне ситуације.
Донација РУМ-а -
Донација РУМ-а

Генерални директор Рафинерија уља Модрича Кирил Ткачев каже да се на производу радило од саме појаве вируса корона, те да је поносан на искусан развојно - истраживачки тим који је за тако кратко вријеме развио ефикасан, а за употребу једноставан производ - "Дезинсепт".

- Изузетно сам задовољан што смо прве количине, око три и по тоне, нашег новог производа донирали Републичком штабу за ванредне ситуације који ће одредити приоритете у његовој примјени, болнице, Домове здравља и друге здравствене установе. Захвални смо нашим радницима који су својим активним радом учествовали у стварању "Дезинсепта". У овим временима, наш приоритет је здравље наших радника, пословних партнера и купаца - истакао је Ткачев.

Руководилац сектора развоја, испитивања и квалитета производа Бранко Деспотовић је навео да је утврђивање ефикасности производа "Дезинсепт", против микроорганизама вршено у Испитним лабораторијама Ветеринарског института др Васо Бутозан и Института за јавно здравство у Бањалуци.

- За нас је то нови производ. Произведен је у оквиру наших могућности и на основу сировина са којим располажемо. Свјетска здравствена организација прописала је да минимални садржај етанола мора бити 70 одсто. Све друге анализе рађене су у надлежним институцијама. Иначе, ово је 251. производ из палете наших производа - рекао је Деспотовић.

Ткачев је додао да се Рафинерија уља Модрича овом донацијом придружила друштвено одговорном филантропском раду и осталих чланица Нестро групације, те подсјетио да је "Оптима Група" донирала финансијска средства УКЦ Републике Српске намјењих за куповину заштитних маски и одјела, Нестро петрол је донирао нафтне деривате Домовима здравља у Модричи, Броду, Бијељини, Требињу, Источном Сарајеву и Бањалуци, док је Рафинерија нафте Брод донирала концентровано средство за дезинфекцију општини Брод.

Такође, компанија Нестро петрол се још у марту одазвала на позив бањалучког Штаба за ванредне ситуације и обезбједила гориво у виду подршке акцији "НистеСами! која се односи на набавку и доставу животних намирница старим и угроженим грађанима.

На крају, истиче Ткачев, Рафинерија уља Модрича већ скоро седам деценија послује у овој локалној заједници и од самог почетка пословања, увијек је била не само главни привредни покретач већ и подршка општини и њеним становницима, својим суграђанима у различитим пројектима, манифестацијама, хуманитарним, спортским и другим активностима.