latinica  ћирилица
26/05/2020 |  14:51 ⇒ 18:00 | Аутор: СРНА

Подршка демобилисаним борцима прве и друге категорије

Предсједавајући Предсједништва Борачке организације Републике Српске Горан Рогић рекао је данас да ће се обратити властима Српске са захтјевом да незапослени борци прве и друге категорије који немају 60 година буду уведени у право на мјесечни додатак.

- То значи да би један борац који је провео 50 мјесеци у зони борбених дејстава, према тренутној уредби Владе Републике Српске, добијао максимално 80 КМ мјесечно, што на годишњем нивоу износи 960 КМ - објаснио је Рогић.

Предсједавајући Предсједништва БОРС-а рекао је да је, према њиховим процјенама, око 5.500 демобилисаних бораца који немају више од 60 година, а који су на евиденцији Завода за запошљавање активни тражиоци посла.

Рогић је подржао све мјере и одлуке које су власти у Српској предузеле због епидемије вируса корона, те изразио наду да ће имати слуха и помоћи овим категоријама демобилисаних бораца.

Он је рекао да је Предсједништво данас донијело још три закључка која се односе на повећање инвалиднина, повећање мјесечног и годишњег борачког додатка и запошљавање дјеце погинулих бораца.

Рогић је истакао да је на данашњој сједници одлучено да се Предсједништво БОРС-а састане са предсједником Републике Српске Жељком Цвијановић, предсједником Владе Српске Радованом Вишковићем и српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком и на том састанку изнесе своје захтјеве.

- Нећемо одустати од тога јер су након ове епидемије демобилисани борци још више угрожени. Немају гдје радити ни на црно, једва преживљавају - каже Рогић.

На редовној сједници Предсједништва БОРС-а данас је разматран нацрт финансија Организације у овој години, програм рада, као и извјештаји за прошлу годину.