latinica  ћирилица
26/05/2020 |  15:08 | Аутор: СРНА

Хрватска: Једно лице преминуло, други дан без новозаражених

Једно лице у Хрватској за које је потврђено да је било заражено вирусом корона преминуло је, док други дан узастопно није евидентирана ниједна нова заражена особа, саопштено је из Националног штаба цивилне заштите.
Вирус корона - Фото: РТРС
Вирус коронаФото: РТРС

Број преминулих од посљедица вируса корона у Хрватској порастао је на 101.

Од почетка епидемије у Хрватској су потврђена 2.244 случаја заразе вирусом корона, али их је данас само 97 активних од којих је пет пацијената на респиратору.

Из Штаба су навели да су до сада тестирано 63.682 лица, у посљедња 24 часа обављено је 1.260 тестирања, преносе хрватски медији.

- Придржавање свих мјера и упутстава је од кључне важности јер одговорним понашањем можемо смањити ширење заразе вируса корона. Свако мора бити свјестан одговорности за властито здравље, здравље породице и суграђана. Најбоља одбрана од вируса је одржавање личне хигијене, те избјегавање блиских контаката и додиривања очију, носа и уста - саопштено је из Штаба.

Национални штаб цивилне заштите укинуо је због повољне епидемиолошке ситуације забрану рада недјељом за сектор трговине, али је наредио да морају бити поштоване мјере и посебна упутства и препорука Хрватског завода за јавно здравство.

Хрватски завод за јавно здравство израдиће и препоруке за одржавање приватних и пословних прослава, укључујући вјенчања, с циљем да их омогући од сутра уз ограничење присуства највише 100 особа у затвореним просторима, односно 300 на отвореном.

Усаглашено је да од суботе, 30. маја, буду омогућена спортска такмичења на отвореном, али без присуства публике и уз поштовање мјера које ће припремити Хрватски завод за јавно здравство.