latinica  ћирилица
26/05/2020 |  18:00 ⇒ 18:13 | Аутор: СРНА

У новембру премијера филма о Светом Нектарију, глуми и Мики Рурк

Филм о Светом Нектарију "Божји човјек" режисерке Јелене Поповић, у којем глуме свјетски познати страни и грчки глумци и глумице, званично ће имати премијеру у новембру, чиме ће бити обиљежено стотину година од смрти овог вољеног светитеља Православне цркве.

У овом филму, који је снимљен на основу истините историје, улогу Светог Нектарија игра познати грчки глумац Арис Серваталис /42/, а остали глумци су Мики Рурк, Кариофилија Карабети, Јанис Станкоглу, Никитас Цакироглу, Тонија Сотиропулу, Александер Петров и други, јавио је црквени Радио "Слово љубве".

Раније је најављено да ће се широм Грчке приказати нови филм "Божји човјке" који описује живот и прикљученија Светог Нектарија Егинског.

Продуценти филма су Костас Ламбропулос, Алекандрос Потер, Јелена Поповић и Игор Нола.

То је житије Светог Нектарија, који је прошао низ искушења током свог живота - неправедно је послат у егзил, клеветан без разлога, подносио је мржњу својих непријатеља, али наставио је да проповиједа божанску ријеч.

Овај светитељ има стотине хиљада поштовалаца, који путују у Егину да би се поклонили његовим моштима.

Његов живот је дирнуо филмског продуцента и глумицу Јелену Поповић, поријеклом из Србије, која је и сама православни вјерник, а и лично је одувијек жељела да напише сценарио који би помогао људима да позитивно размишљају и да превазиђу животне препреке.

Поповићева никад није помислила да ће да снимити филм о светитељевом животу, али је 2012. године током једног путовања прочитала књигу о животу Светог Нектарија која ју је дубоко дирнула.

Егину је посјетила и 2013. и 2014, па и 2015. године, када је игуману манастира у Аризони изразила жељу да сними филм о животу светитељевом.

Очекује се да ће филм имати премијеру кроз неколико мјесеци у могућу подршку компаније "Сони Русија" /Сонy Руссиа/.

Нектарије се родио у Силиврији Тракијској 1. октобра 1846. године од побожних и сиромашних родитеља Дима и Василике, добивши на крштењу име Анастасије, а умро је у Атини, 8. новембра 1920. године, од рака простате.

Цариградска патријаршија га је канонизовала 1961. године, а над његовим моштима дешавала су се чуда исцјељења.

Био је пети од шесторо дјеце. Након основне школе, преселио се у Цариград, а 1866. године прешао је у град Хиос, гдје је радио као учитељ.

Након десет година службе се замонашио и узео име Лазар, а 1877. године примио је монашки постриг под именом Нектарије, и јерођаконски чин.

Неколико година је живио је у Атини, гдје је 1885. године дипломирао на атинском Богословском факултету.

Он је 1886. године рукоположен у чин свештеника, а исте године, примио је и чин архимандрита, и постао секретар Александријске патријаршије, да би 1889. године изабран за митрополита Пентаполског.

Нектарије је 1892. године био на служби проповједника у Грчкој, а у периоду од 1894. до 1908. године водио је теолошку школу у Атини.

Након одласка у пензију, живио је у Тројичком манастиру у Егини, по којој се и назива Егински.