latinica  ћирилица
26/05/2020 |  18:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Шпанија прогласила најдужи период жалости у претходних 40 година

Шпанска влада данас је прогласила десетодневну жалост за све жртве вируса ковид 19, што је најдужи период жалости у посљедњих 40 година.

Током дана жалости, који ће почети у сриједу, заставе ће на више од 14.000 установа и пловила бити на пола копља, преноси британски Гардијан.

Портпаролка шпанске владе Марија Хесус Монтеро рекла је да је више од 80 одсто преминулих старије од 70 година и да су то "они који су помогли да се данашња земља изгради", преноси АП.

- Они ће заувијек остати у нашем сјећању  рекла је Монтеро. Краљ Филип шести предводиће церемонију сјећања, након што земља изађе из карантина уведеног прије два и по мјесеца.

Када је 1975. године преминуо диктатор Франциско Франко у Шпанији је проглашена жалост 30 дана.

Иначе, на прозорима приватних станова у Шпанији се могу видјети шпанске заставе са црном траком, које представљају симбол губитка државе, али и бес због начина на који се држава односила према пандемији.

Власти у Мадриду, упоришту конзервативне опозиције, поставиле су на поједина обеиљежја града велике црне екране, а испред градске скупштине постављен је пламен на гас окружен црвеним цвијећем са таблом на којој пише "твој пламен се никада неће угасити у нашим срцима".

У Шпанији су забиљежена 27.119 смртна случаја од вируса корона и 236.259 заражених.