latinica  ћирилица
27/05/2020 |  10:29 ⇒ 12:13 | Аутор: СРНА

Из делегације ЕУ више пута апеловали на деблокаду расподјеле средстава, ОХР ћути

Из Делегације ЕУ у БиХ наводе да су у неколико наврата апеловали на власти да одблокирају расподјелу средстава Међународног монетарног фонда у износу од 330 милиона евра, напомињући да би Савјет министара требало да предузме још један корак који би омогућио Централној банци БиХ да расподијели средства.

- Та расподјела средстава је такође важна и у контексту 250 милиона евра макрофинансијске помоћи ЕУ за социо-економски опоравак БиХ од пандемије ковид-19" - наведено је у одговору Делегације ЕУ у БиХ на упит Срне због чега се не реагује на блокаду из Федерације БиХ у вези са преносом средстава ММФ-а у износу од 330 милиона евра на Републику Српску, ФБиХ и Брчко дистрикт, имајући у виду да су средства уплаћена на рачун Централне банке БиХ, те да су неопходна с обзиром на посљедице епидемије вируса корона у цијелој БиХ.

На исто питање Срне, из ОХР-а је кратко саопштено да је на недавном обраћању високог представника Савјету безбједности УН, како кажу, и ова тема споменута, те да је текст могуће пронаћи на њиховој званичној страници.

Званичници Републике Српске више пута су констатовали да Република Српска трпи штету због несређених односа у ФБиХ, односно расподјеле новца између федералног нивоа и кантона.

Члан Управног одбора Централне банке БиХ Драган Кулина рекао је да ће сутра бити одржана сједница овог одбора на којој ће чланови из Републике Српске тражити информацију о средствима ММФ-а која још нису распоређена ентитетима.

- Иако гувернер /Централне банке БиХ Сенад Софтић/ није уврстио у дневни ред сједнице ову тачку, колега /члан Управног одбора Централне банке Радомир/ Божић и ја тражићемо детаљну информацију о томе зашто средства ММФ-а нису пребачена ентитетима - изјавио је Кулина.

Према његовим ријечима, сједница је заказана за сутра у 11.00 часова.