latinica  ћирилица
27/05/2020 |  11:30 ⇒ 11:32 | Аутор: СРНА

Бањалука: Стигло 1.412 пријава за субвенције и премије

Бањалучком Центру за развој пољопривреде и села стигло је рекордних 1.412 пријава за субвенције и премије за суфинансирање пројеката и мјера у пољопривредној производњи, у вриједности од око милион КМ.
Бањалука: Градска управа - Фото: РТРС
Бањалука: Градска управаФото: РТРС

Према подацима Центра, 572 становника Бањалуке пријавила су се за додјелу субвенција за набавку сјемена, расада повртарских култура, минералног ђубрива и заштитних средстава за повртарску производњу, у оквиру настојања да се, усљед пандемије вируса корона, засије што више слободних пољопривредних површина.

Из Центра наводе да су у току активности на реализацији рефундирања за овај дио подстицаја.

Након тога, наставља се разматрање преосталих захтјева, како је и предвиђено динамиком и роковима дефинисаним у Правилнику о условима и начину суфинансирања пољопривреде на територији града у 2020. години.

За набавку сјемена стрних жита кукуруза, ТДС-а и хељде, вјештачког ђубрива и хемијских заштитних средстава за ратарску производњу пријављен је 441 кандидат, док су се за набавку пластеника јавила три пољопривредника.

За суфинансирање набавке нове пољопривредне механизације и опреме у анималној произвдоњи стигло је 127 пријава, за суфинансирање трошкова анализа, сертификовања, декларисања и брендирања за пласман производа у "Крајишкој кући" 18 и шест пријава за стартап пакете.

За премије за пчелиња друштва пријавила су се 162 кандидата и 83 за одгој приплодних јуница.

На јавни позив за подстицајна средстава, који је био отворен до 21. маја, могли су се пријавити пољопривредни произвођачи /физичка лица, самостални предузетници из области пољопривредне производње и удружења која се баве пољопривредом/, а за набавку сјеменског материјала, минералног ђубрива и заштитних средстава за ратарске и повртарске културе, поред носиоца регистрованих пољопривредних газдинстава могла су конкурисати и нерегистрована домаћинства.