latinica  ћирилица
27/05/2020 |  12:44 ⇒ 12:50 | Аутор: СРНА

Шеранић и Машић задовољни одговором на епидемиолошку кризу

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић је, након састанка са начелником општине Фоча Радосавом Машићем, изразио задовољство начином на који је ова локална заједница одговорила на кризу изазвану вирусом корона и организовала заштиту својих грађана.
Фоча - Шеранић - Машић - Фото: СРНА
Фоча - Шеранић - МашићФото: СРНА

Шеранић је навео да је на састанку у Фочи било ријечи и о активностима у вези са радом полиције и Цивилне заштите, организације карантина, пословних субјеката и пословне заједнице који су дали пуни допринос да би кроз солидарност што боље одговорили на кризу која је била и која је још присутна.

- Епидемиолошка ситуација је под контролом, у Републици Српској је мало повољнија ситуација, имамо силазни тренд епидемије и полако излазимо из овог циклуса - рекао је Шеранић новинарима.

Он је напоменуо да постоје различите пројекције у вези са даљом појавом вируса корона, вјероватно, у појединим жариштима, али да то неће подразумијевати рестриктивне мјере као до сада.

Према његовим ријечима, вјероватно ће се односити на појединачне рестриктивне мјере за поједина подручја и пословну заједницу.

- Разговарали смо о томе и како у наредних мјесец дана реаговати даље и шта чинити у смислу припремљености на ванредне ситуације било да је ријеч о земљотресима, поплавама или о појави заразне болести. Неке договоре смо припремили, настављамо даље да сарађујемо, а Министарство је на располагању свим јединицама локалне самоуправе - рекао је министар здравља.

Коментаришући чињеницу да у Фочи није било заражених вирусом корона, Шеранић је рекао да се мора имати у виду циркулација људи.

- У Крајини, односно западном дијелу Републике Српске, поготово од Новог Града до Дервенте и Добоја много је грађана који раде у иностранству и било их је који су долазили из Аустрије, Њемачке, Италије....тако да је била много већа могућност циркулације вируса и ширење унутар заједнице - појаснио је Шеранић.

Он је додао да с друге стране, понашање и одговорност грађана утичу на то како ће се спречавати и ширити вирус.

- Начелник ме је упознао о томе да су људи у Фочи озбиљније одговорили на ове изазове него у другим подручјима. Поносан сам на то што су грађани Републике Српске врло брзо прихватили мјере које смо предложили и то је био одговор Српске на појаву вируса - истакао је Шеранић.

Он је додао да је данас у Универзитетској болници Фоча отворена микробиолошка лабораторија за дијагностику вируса корона, која је јуче већ урадила прве узорке и ушла у данашњи републички извјештај.

- Тако смо јуче имали све четири лабораторије које су обављале тестирање вируса корона - у Бијељини, Фочи и двије лабораторије у Бањалуци - навео је министар.

Машић је рекао да је упознао министра о мјерама које су предузимане током епидемије и о томе шта је Фоча урадила да би спречила појаву вируса корона.

- Истакли смо одговорност наших грађана, добар рад Дома здравља и болнице и служби које су биле укључене. Оно што је долазило са нивоа ресорног министарства, односно републичког штаба било је добар путоказ како треба радити - оцијенио је Машић.

Он је нагласио да су имали снажан ослонац у ономе што је доносило министарство, јер су и мјере предлагане са републичког нивоа биле мјере са ауторитетом које, кад се представе локалној заједници, добију посебну тежину.

- Мислим да су то резултати које смо постигли и срећа да нисмо имали заражених и за све оно што је било у Фочи може се дати висока оцјена - рекао је Машић.