latinica  ћирилица
27/05/2020 |  15:01 ⇒ 15:04 | Аутор: СРНА

Тадић: Највише трпе предмети ратних злочина

Главни тужилац Тужилаштва БиХ Гордана Тадић рекла је да је Тужилаштво почело рад у пуном капацитету, али да ће се због епидемије вируса корона и неусвајања ревидиране стратегије за процесуирање предмета ратних злочина то највише одразити на ефикасност на предметима ратних злочина.
Главни тужилац Тужилаштва БиХ Гордана Тадић - Фото: СРНА
Главни тужилац Тужилаштва БиХ Гордана ТадићФото: СРНА

- Пандемија вируса корона и смањен капацитет рада Тужилаштва БиХ највише ће се одразити на предмете ратних злочина и предмете ексхумације. У наредном периоду требало би ријешити питање ревидиране стратегије за процесуирање предмета ратних злочина да бисмо сустигли оно што смо изгубили у ова претходна два и по мјесеца и због неусвајања овог документа - рекла је Тадићева новинарима у Сарајеву.

Она је подсјетила да је Тужилаштво БиХ радило и у вријеме епидемије вируса корона, али смањеним капацитетом.

- Подигнуте су четири оптужнице за борбу против тероризма, имали смо и много предмета кријумчарења људи, питање граничних полицајаца", навела је Тадићева.

Она је додала да Тужилаштво БиХ у раду поштује све мјере опреза прописане од надлежних органа и Високог судског и тужилачког савјета.

Тадићева је новинарима рекла и да Тужилаштво БиХ спроводи многобројне истраге и да не може говорити о предмету издавања виза и држављанстава БиХ држављанима Пакистана и Ирака.

- Предмет је у раду. Само морам рећи да су ти предмети формирани далеко раније од овога свега што се по том питању дешавало на Предсједништву БиХ -истакла је Тадићева.

Коментаришући да је епидемија вируса корона кориштена и за различите криминалне активности, те да је, осим "афере респиратори", било и других, Тадићева је навела да је и на сједници парламента 11. марта говорила о томе и да је и тада требало разговарати о свим тим питањима.

- Морам рећи да је Тужилаштво БиХ радило у прошлом периоду и ради на предметима који се односе на јавне набавке и све што је могло угрозити здравље и живот људи у БиХ за вријеме епидемије и сада. Ми имамо отворених предмета на којима радимо, а пратили смо и сву ту ситуацију, евидентирали -рекла је Тадићева.

Она је истакла да је Тужилаштво БиХ било посвећено раду на предметима који се односе на здравље и живот људи.

- Посебно смо били ригорозни према онима који су искориштавали новац грађана БиХ - тврди Тадићева.

Она је додала да је на те ствари упозоравала и раније, те да ће у наредном периоду приоритет у раду бити управо ти предмети.

Тадићева је подсјетила да је Тужилаштво БиХ предузело све мјере у вези са епидемијом и да је формирала Координационо тијело које је од 17. марта радило на предузимању свих мјера заштите и несметаног рада Тужилаштва БиХ.