latinica  ћирилица
27/05/2020 |  15:32 ⇒ 21:06 | Аутор: СРНА

Рајчевић уручио основцима 145 малих рачунара (ФОТО)

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић уручио је данас у Сребреници 145 "распбери пај" малих рачунара ђацима основних школа са подручја ове општине.
Срђан Рајчевић, Фото: Срђан Рајчевић Facebook -
Срђан Рајчевић, Фото: Срђан Рајчевић Facebook

Осим рачунара Рајчевић је ученицима уручио и 30 комада 3Г рутера и више од 50 штампаних приручника.

- Изузетно сам срећан што сам имао прилику да по други пут дијелим рачунаре у оквиру пројекта "1.000 за будућност". Ово је друга општина коју сам посјетио у оквиру овог пројекта. У првој фази пројекта подијелићемо 1.000 рачунара које су обезбиједиле три највеће ИТ компаније у Српској - рекао је Рајчевић Срни након подјеле рачунара дјеци у Сребреници.

Рајчевић је изразио наду да ће пројекат "1.000 за будућност" заживјети и бити реализован у континуитету, те да ће у другим фазама бити проширен, иако је и сада најмасовнији те врсте.

- Надам се да ћемо повећати број рачунара како бисмо их идућих година подијелили свим ученицима основних школа. Циљ пројекта је да ученици основних школа у 20 неразвијених општина у Српској што прије дођу у контакт са модерном технологијом и упусте се у изучавање занимања будућности која ће користити њима и њиховим породицама и обезбиједити им сигурну егзистенцију у Републици Српској. Тиме ће допринијети развоју своје локалне заједнице, а тиме и Српске у цјелини - рекао је Рајчевић.

Начелник општине Сребреница Младен Грујичић истакао је да је ово за све у Сребреници, а посебно ученике основних школа, један од срећнијих дана.

- Компјутери ће им омогућити усавршавање и олакшати школовање. И вирус корона је показао да све више морају користити нове технологије како би усавршили своје знање. Дјеца из Сребренице су изузетно талентована и са свих такмичења доносе признања и награде и редовно нас обрадују. Због тога треба да им посветимо пажњу - рекао је Грујичић Срни.

Грујичић је захвалио Рајчевићу због тога што на Сребреницу гледа као и представници осталих министарстава у Влади Републике Српске - уз подршку.

- Са свим министарствима имамо одличну сарадњу и добијамо од њих подршку. То знају да цијене наши грађани, а знаће и ова дјеца која тек уче и имаће вјероватно тежак пут кроз будућност, али ће им уз ову технологију бити лакше него нама - навео је Грујичић.