latinica  ћирилица
27/05/2020 |  17:57 ⇒ 18:16 | Аутор: СРНА

Нападнути Срби повратници у Клини и Истоку, погоршана безбједност

Кућа повратника Жарка Зарића у Љубожди код Истока, који се 2017. године колективно са још 12 породица вратио на Космет, каменована је око поноћи, док је у Дреновцу код Клине јутрос повријеђен осамдесетшестогодишњи повратник Миодраг Сташић, саопштено је из Министарства за заједнице и повратак самопроглашеног Косова.
Нападнути Срби повратници у Клини и Истоку - Фото: СРНА
Нападнути Срби повратници у Клини и ИстокуФото: СРНА

У саопштењу се наводи да се напад на Сташића догодио на његовом имању када га је напао комшија Албанац и нанио му повреде главе.

Оба случаја су пријављена полицији, која је обавила увиђај.

У саопштењу се наводи да су званичници Министарства за заједнице и повратак данас посјетили повратнике у Љубожди и Дреновцу, који су им видно узнемирени рекли да је наставак напада на њих очигледна намјера да поново напусте своја имања.

Повратници из Истока поручили су да није лако живјети у сталном страху и неизвјесности али да их каменовање неће уплашити, нити поколебати у намјери да остану на својој земљи, док повратници из Клине поручују да им је безбједност главни проблем и да због тога не могу да обрађују своју земљу од које живе.

Претучени Сташић је власник 10 хектара земље, а комшијама Албанцима је уступио три хектара земље на бесплатно коришћење како би његова породица могла несметано да обрађује преостало имање.

Он је рекао да је живот у Дреновцу немогућ јер повратнике чобани из Албаније физички нападају, уклањају ограде са њихових имања, пале тракторе и праве другу штету на имовини Срба.

Министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић поводом најновијих напада рекао је да је безбједносна ситуација на тзв. Косову видно погоршана и да је процес повратка због континуираних напада на повратнике и њихову имовину озбиљно доведен у питање.

- Шокантно је сазнање да су након јучерашње пријетње смрћу повратнику код Клине настављени напади на Србе повратнике у Истоку и Клини. Похвална је ефикасна реакција полиције и привођење осумњичених за јучерашње пријетње смрћу повратнику из Клине, међутим страх и неизвјесност која је присутна у српској заједници ових дана може нестати једино уколико се сви починиоци кривичних дела пронађу и казне у складу са законом. Ми на томе инсистирамо јер је људска и морална обавеза надлежних институција да заштите повратнике као рањивију категорију становништва - рекао је Јевтић.

Он је додао да је присуство званичника Министарства за заједнице и повратак у повратничким срединама свакодневно, јер тиме желе да и након низа инцидената охрабре те људе да остану ту где су се вратили и да се залажу да живе у условима достојних човека, наводи се у саопштењу.

У посљедња четири мјесеца на тзв. Косову се догодио 21 инцидент, на мети су били Срби повратници, али и они који се никада нису расељавали са својих имања.

- Континуирани напади на Србе повратнике и њихову имовину у општинама Клина и Исток на Космету довели су до погоршања безбједносне ситуације и угрозили повратак расељених Срба - закључује су у саопштењу из Министарство за заједнице и повратак у привременој Влади тзв. Косова.