latinica  ћирилица
27/05/2020 |  18:54 ⇒ 28/05/2020 | 07:45 | Аутор: РТРС

Влада одлучује о тужби против гувернера Централне банке (ВИДЕО)

Криза за кризом у политичком животу БиХ! Најмање двије, тренутно, дијеле политичку сцену – одгађање избора и блокада средстава ММФ-а. За рјешење прве - чека се Уставни суд БиХ, док ће због друге - Српска тужити гувернера Централне банке.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Датум када ће грађани БиХ одлучивати о томе ко ће их у локалним заједницама представљати у наредном мандату постало је политичко питање број један. Наставља се сага о легалности одлуке Централне изборне комисије, да због недостатка средстава изборе помјери са 4. октобра на 15. новембар. Док очекују оцјену уставности те одлуке, у СНСД-у, каже Милорад Додик, учиниће све да избори буду одржани.

- Ми ћемо подржати све активности у Савјету министара да се избори одрже. Чим та одлука дође од стране овлашћених предлагача, наши чланови Савјета министара ће то подржати - рекао је Додик.

Настављена су и неслагања у вези са саставом Централне изборне комисије, који је за владајуће странке у Српској споран, јер су два члана блиска СДС-у и ПДП-у. Према СНСД-у, чак и то би могло да доведе у питање изборни процес. У ПДП-у, састав ЦИК-а не сматрају спорним, као ни њихову посљедњу одлуку.

Пролонгирање избора спорно је и ДЕМОС-у, чији предсједник такође оцјењује да то није по знакону. И он би да чује став Уставног суда, али не онакав какав се наговјештава.

- Још ако се Уставни суд, као што има наговјештаја, одласи ненадлежним за рјешавање питања одлуке ЦИК-а, онда то значи да се та институција ставила изнад свих осталих институција у БиХ - навео је Недељко Чубриловић, предсједник ДЕМОС-а.

Избор чланова и одлуке ЦИК-а, према оцјени ХДЗ-овог Барише Чолака воде ка томе да Хрвати 2022. године буду избачени из власти у БиХ. Да чланови ЦИК-а нису легитимни, те да њихова посљедња одлука није легална, оцјена је Републичке изборне комисије. Уз кризу око датума избора, БиХ политичко тло трусно је и због немогућности расподјеле средстава ММФ-а. Предсједница Републике најавила је да ће Српска затражити правну заштиту, а предсједник СНСД-а уочи сједнице Управног одбора Централне банке, најавио - да ће Влада тужити гувернера.

- Ако смо с неким сјели и договорили, дефинисали писмо намјере, потписали писмо намјере, направили све што је везано за аранжман, онда очекујемо да повучемо та средства. Онда не бисмо ни причали и не бисмо сматрали да имамо кога за партнера да се ту договоримо. У кратком року не очекујем никакве помаке, али мислим да се морамо ту правно заштити - истакла је Жељка Цвијановић, предсједница Српске.

- Гувернер Централне банке има све неопходне папире које је имао иначе у сличним околностима када су се повлачила средства ММФ-а. Међутим, сад је то нека политичка игра у ФБиХ и они желе да наметну да се тражи далеко више него што се може испунити - додао је Додик.

Уочи сједнице Управног одбора Централне банке, члан тог тијела из Републике Српске Драган Кулина најавио је да ће тражити информацију о средствима ММФ-а, јер то питање није уврштено у дневни ред. Деблокаду расподјеле средстава више пута су тражили и из Делегације Европске уније.