latinica  ћирилица
27/05/2020 |  19:27 ⇒ 20:40 | Аутор: РТРС

Договорена изградња гондоле између Трнова и Јахорине (ВИДЕО)

 Изградња гондоле која ће Трново повезати са Јахорином договорена је приликом данашње посјете српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и премијера Српске Радована Вишковића Трнову. Најављен је наставак подршке републичких институција овој неразвијеној општини. Из буџетских резерви премијера биће издвојена средства за куповину куће породици Станковић која има петоро дјеце.
Додик у Трнову - Фото: СРНА
Додик у ТрновуФото: СРНА

Влада Српске у посљедње двије године у Трново је уложила око милион и по марака за финансирање локалне инфраструктуре и намјенских јавних објеката.

- Намјенски смо то утрошили што се може констатовати на терену, од Трга Срђана Кнежевића, основне школе, фискултурне сале, парохијског дома тако да смо ми дошли у позицију да још ове године имамо неколико локалних путева и водоводне мреже па да смо на нивоу уређене градске средине - рекао је Драгомир Гаговић начелник општине Трново.

Капитално улагање у наредном периоду биће изградња гондоле, која ће Трново повезати с Јахорином, а од чега ће ова локална заједница значајно приходовати.

- Једна од највећих инвестиција биће управо на Јахорини у наредне двије три године, тако да ће сигурно бенефити припасти овој општини. Предвиђена је изградња гондоле која ће овом насељу приближити Јахорину. Ја могу само да кажем да перспектива изгледа добро али нам је битно да одржимо радна мјеста и вјеру у ову локалну заједницу - навео је Милорад Додик српски члан Предсједништва БиХ.

Премијер Радован Вишкович додао је да сви садржаји, почев од четверосједа, стаза, пута буду у пуном капацитету, ова локална заједница имаће највеће бенефите од тога.

- Скоро да само од ренте и пореза које треба да плаћају власници објеката локална заједница имаће већи приход него што је данашњи буџет - навео је Вишковић.

Посјета српског члана Предсједништва и премијера Српске посебно је значајна за породицу Станковић. Овој породици са петоро дјеце, која се након више година вратила у Трново, биће ријешено стамбено питање. Сличне пројекте Влада је већ спровела у Шипову, Језеру, Добоју и Дервенти.

- Начелник је поменуо једну породицу овде која се вратила из Србије са петоро дјеце, и ја сам синоћ то рекао желим да поновим овде, са буџетске резерве премијера даћемо средства за куповину куће за ту породицу - рекао је Вишковић.

Претпоставке за развој и рјешавање свих функција општине, оцијењено је, резултат су политичке стабилности у Трнову, која је остварена успјешном сарадњом коалиционих партнера.