latinica  ћирилица
27/05/2020 |  19:38 ⇒ 19:38 | Аутор: СРНА

Боцан-Харченко: Москва тражи да сви поштују актуелну Резолуцију 1244 о Космету

Руски амбасадор у Београду Александар Боцан-Харченко рекао је да Русија не тражи нову резолуцију о Косову и Метохији, него да сви који учествују у рјешавању питања Косова и Метохије поштују актуелну Резолуцију 1244 Савјета безбједности УН, која остаје у пуној мјери на снази.
Александар Боцан-Харченко (фото:Tanjug/DRAGAN KUJUNDZIC) -
Александар Боцан-Харченко (фото:Tanjug/DRAGAN KUJUNDZIC)

- Кад и ако дође до неког рјешења само двије стране, Београда и Приштине, без наметања споља, онда Савјет безбједности УН има могућност да такву одлуку потврди путем резолуције, што је уобичајен поступак - рекао је руски амбасадор за Спутњик.

Он је истакао да Русија прије свега поштује суверенитет и територијалну цјеловитост Србије, те напоменуо да у Резолуцији 1244 има пуно питања која се односе на привремене приштинске институције, привремени статус, међународне активности и друго.

- Када дође до стабилнијег рјешења Београда и Приштине као резултата дијалога, наравно биће могућа промјена више тачака Резолуције 1244 које се односе, на примјер, на дјелатност међународног присуства - рекао је он.

Боцан-Харченко је рекао да Русија не мисли да Кфор и Еулекс или неке друге међународне институције треба да остану заувијек на Космету, те додао да је због тога могућа промјена резолуције, али да је за сада прерано да се прича о детаљима.

- Сада нико поуздано не зна када је могућ почетак дијалога Београда и Приштине - навео је он.

Боцан-Харченко је навео да се став Русије скоро поклапа са ставом Београда и да постоји сагласност око кључних елемената везано за Косово и Метохију.

- Морамо прије било какве одлуке о улози Русије у дијалогу да поуздано знамо суштину, дневни ред, да све сви ранији договори испуњавају, јер неке кључне тачке нису испуњене. Такође, треба да ради суд у Хагу /за тзв. ОВК/, а не само да прикупља податке и ствара привид да ради, него да стварно ради - истакао је руски амбасадор.

Он је оцијенио да је дуготрајно и реално рјешење могуће постићи само кроз дијалог у складу са Резолуцијом 1244, што ће бити и у интересу Србије и цијелог региона.

Боцан-Харченко је истакао да по питању Косова и Метохије предсједници Србије Александар Вучић и Русије Владимир Путин имају отворен, искрен, исцрпан дијалог и размјену мишљења.

Руски амбасадор је рекао да је немогуће наметати рјешења споља и да свако такво рјешење не може бити трајно.

Он је поновио став Москве да Србију покушавају у Подгорици и Приштини окривити за све током 90-их година и да је извор свих проблема и злочина на Балкану, те истакао да је то отворена политизација ситуације и историје сукоба у бившој Југославији и на Балкану.

Боцан-Харченко је рекао да очекује да ће ускоро бити завршен и дио гасовода Турски ток и кроз Бугарску, те истакао да ће тај правац, који ће ићи кроз Србију, бити од животног значаја за Балкан, као и за источну, па и централну Европу.

- Тај пројекат ће да живи без обзира на притиске, који ће бити још више и биће још снажнији - додао је руски амбасадор.

Када је ријеч о односу Русије и Црне Горе, он је рекао да је проблем велики, снажан и озбиљан, те навео да је руководство Црне Горе на путу ка НАТО-у испуњавало неке захтјеве који нису у у интересу црногорског народа, па и стабилности региона.

Он је додао да није Русија та која је прва ограничила билатералну сарадњу са Црном Гором, те истакао да Москва нема ништа против приближавања Црне Горе ЕУ, исто као ни Србије.