latinica  ћирилица
27/05/2020 |  22:21 ⇒ 22:23 | Аутор: srpskainfo.com

Нова правила за поновно отварање свих врста туристичких објеката у Грчкој

Љетња сезона у хотелима и одмаралиштима у Грчкој отвара се 15. јуна, а Национална организација за јавно здравље у Грчкој дала је нова правила за поновно отварање свих врста туристичких објеката.
Грчка - Фото: илустрација
ГрчкаФото: илустрација

Оно по чему ће се ове године љетовање у Грчкој разликовати је одмор без приватности јер ће гости бити надгледани.

Поред тога, мораће сами да мијењају постељину, а биће забрањена и посјета хотелима за све оне који нису гости. Ни менија неће бити па ће туристи морати да вјерују конобару на ријеч, пише Б92 .

Према информацијама из грчке амбасаде у Београду, сваки хотел мораће да води ажурну евиденцију чланова особља и свих гостију који бораве у хотелу: име, држављанство, датум доласка и одласка, контакт - податке (адреса, телефон, имејл), како би могли да с њима ступе у контакт ако се догоди оболијевање од вируса корона.

У књигу дневних активности треба биљежити све што се буде догађало, преноси Блиц.

У упутству Националне организације за јавно здравље у Грчкој налазе се и смјернице за понашање у собама и на јавним површинама, а нека од њих су:

- Госте са симптомима треба надгледати (дискретно). Особље мора да буде у стању да препозна симптоме и да их директно пријави здравственом координатору.

- Треба избјегавати често чишћење просторија за вријеме боравка гостију (како би особље смањило контакт с могућим случајевима заразе и да би се спријечило даље преношење).

- Свакодневно мијењање постељине, јастучића и пешкира треба избјегавати и спроводити само на захтјев гостију.

- Препоручује се уклањање нематеријалних предмета (јастуци, постељина) из свих просторија.

- Препоручује се уклањање заједничких вишенамјенских ставки попут менија, часописа и тако даље.

- Контроле телевизора и клима - уређаја морају да имају поклопце за једнократну употребу.

- Треба избјегавати редове чекања на рецепцији током пријаве/одјаве.

- Гостима који нису у хотелу забрањен је улазак.

Поред тога правила понашања која се траже од гостију надгледаће координатор. Тачније, управа хотела мора да одреди здравственог координатора који ће да надгледа поштовање протокола и појединачне особе које ће надгледати сваки хотелски дио.

Од свих хотела ће се тражити дежурни љекар који ће поступати по налозима Националне организације за јавно здравље у Грчкој за испитивање сумњивих случајева заражених ковидом 19.

Истовремено, путем телемедицине љекари ће моћи да прате сумњиве случајеве.