latinica  ћирилица
28/05/2020 |  08:24 ⇒ 13:01 | Аутор: СРНА

Обиман дневни ред сједнице Савјета министара

На данашњој сједници Савјета министара наћи ће се информација о донесеним одлукама са пленарног састанка Комитета експерата Савјета Европе за евалуацију борбе против прања новца и финансирања терористичких активности у вези са БиХ.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

На дневном реду сједнице је Нацрт закона о измјенама и допуни Закона о судским таксама у поступку пред Судом БиХ, те Нацрт споразума о гранту између БиХ и Европске инвестиционе банке, Заједнички европски фонд за западни Балкан "Медитерански коридор ЦВЦ: БиХ - путна интерконекција са Хрватском, поддионица један Тарчин - Иван".

Нацрт споразума између Савјета министара и Владе Велике Британије о међународном путном превозу, као и нацрт основа за покретање поступка за вођење преговора ради закључивања Споразума о војно-финансијској сарадњи између Савјета министара и Владе Турске уврштене су у дневни ред сједнице.

На сједници би требало да се нађу и приједлог за закључивање Меморандума о разумијевању између Министарства спољне трговине и економских односа и Министарства пољопривреде Јордана о сарадњи у области пољопривреде, као и приједлог за потписивање пројектног документа о регионалном програму техничке сарадње "Подршка унапређењу националног система надзора над биљним наметницима и система фитосанитарног сертификовања".

На дневном реду су и нацрт одлуке о ратификацији Додатног протокола 6 о трговини услугама уз Споразум о измјени и приступању Средњоевропском споразуму о слободној трговини /ЦЕФТА 2006/, нацрт одлуке о ратификацији Измијењене конвенције Европске организације за сателитске комуникације /ЕУТЕЛСАТ/ и нацрт одлуке о ратификацији Споразума између Савјета министара и Владе Румуније о узајамној заштити тајних података.

Пред министрима ће се наћи и приједлог одлуке о одобравању средстава за уплату доприноса у Једанаестом попуњавању фондова /2019-2021./ Међународног фонда за пољопривредни развој /ИФАД/ и приједлог одлуке о висини једнократне новчане накнаде за рад у Надзорном одбору, Пројектном тиму и пројектним подтимовима за реализацију пројекта "Имплементација и одржавање софтвера за обрачун и исплату плата и накнада и управљање људским ресурсима за потребе Оружаних снага БиХ - надоградња ИСФУ система".

На сједници би требало да буду разматране и информације о преузимању коначних пресуда од Међународног кривичног суда за бившу Југославију /МКСЈ/ ради уписа у кривичну евиденцију у БиХ, о стању јавне задужености БиХ на дан 31. децембар 2019. године, те информација Министарства комуникација и транспорта у вези са пандемијом вируса корона.

Информација о реализацији мјера заједничког приједлога који су припремили Заједнички секретаријат Транспортне заједнице и Секретаријата ЦЕФТА с циљем олакшавања транспорта и трговине основне робе са западним Балканом, те информација Министарства безбједности о активностима на изради Нацрта уговора о измјенама и допунама Уговора између БиХ и Хрватске о граничним прелазима налазе се на дневном реду.

Министарство безбједности припремило је за сједницу и информацију о активностима Радне групе за израду Нацрта закона о спречавању прања новца и финансирања терористичких активности.

У дневни ред уврштена је и ажурирана анализа реализације Државне стратегије за рад на предметима ратних злочина и анализа одрживости јавног дуга БиХ за период 2019-2023. година.

Министри би требало да разматрају и приједлог закључка о упућивању официра за везу БиХ при СЕЦИ/СЕЛЕЦ центру у Букурешту и приједлог мишљења о Приједлогу закона о избору судија Уставног суда БиХ претходно бираних од предсједника Европског суда за људска права.

Међу приједлозима су и приједлог амандмана један на Приједлог закона о измјенама и допунама Закона БиХ о извршењу кривичних санкција, притвора и других мјера, приједлог мишљења о Приједлогу закона о допуни Закона о лијековима и медицинским средствима и приједлог мишљења о Приједлогу закона о измјени и допунама Закона о путним документима БиХ.

Министри би требало да дају и приједлог одговора на питања посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.