latinica  ћирилица
28/05/2020 |  09:53 ⇒ 09:54 | Аутор: Ројтерс

Трамп се не шали - уредба о друштвеним мрежама чека на потпис

Након што је Доналд Трамп у сриједу запријетио да ће затворити друштвене мреже, из Бијеле куће је саопштено да ће амерички предсједник заиста потписати извршну уредбу која се одоноси на компаније у чијем су власништву друштвене мреже.

Званичници нису саопштили више детаља, па је још увијек нејасно како би Трамп могао да испуни своје обећање да ће затворити приватне компаније, укључујући и "Твитер".

Предсједник САД је у среду најавио да ће затворити компаније које се баве друштвеним мрежама због наводног мијешања у изборни процес.

Трампове претње су услиједиле након што је Твитер његовој објави о гласању поштом додао напомену "провјерите податке".

Џек Дорси, извршни директор Твитера, објаснио је да је Трамповом твиту додата напомена јер би могао људе да доведе у заблуду да не морају да се региструју како би гласали.

Правни стручњаци тврде да Први амандман америчког устава значајно ограничава Трампов маневарски простор и могућност да стварно забрани друштвене мреже.

Извршни директор Фејсбука Марк Закерберг је рекао за Фокс њуз да цензурисање друштвених мрежа није баш прави потез администрације која је наводно забринута због цензуре.

За разлику од Твитера, Трампова објава о гласању поштом је на Фејсбуку остала нетакнута.

- Конзервативци осећају да друштвене мреже ућуткују конзервативне гласове. Строго ћемо их регулисати или потпуно угасити - написао је Трамп на Твитеру.

Истакао је да велике технолошке компаније покушавају да пред изборе искористе своју моћ и да "више нема слободе" ако успију у томе.

- Никада нећу дозволити да се то догоди! Пробали су јако и 2016, али су изгубили. Сада су потпуно полудјели. Останите укључени - написао је Трамп.

Доналд Трамп редовно користи Твитер и на њему објављује и најважније одлуке америчке администарације, а прати га више од 80 милиона људи.