latinica  ћирилица
28/05/2020 |  11:40 ⇒ 22:17 | Аутор: РТРС

Бањалука прославља Спасовдан: Наставља се развојни пут (ФОТО)

Бањалука прославља славу града - Вазнесење Господње, Спасовдан.

У Саборном храму Христа Спаситеља служена је света архијерејска литургија, коју је служио епископ бањалучки Јефрем са свештенством, и обављен чин освећења славског жита и колача. Око Саборног храма одржана је Спасовданска литија.

Фото: РТРС

Упркос епидемији вируса корона, Храм Христа Спаситеља и ове године био је мјесто окупљања Бањалучана, који су присуствовали светој архијерејској литургији. Поручено је да је Спасовдан одувијек био значајан за српски народ и да историју не смијемо заборавити. 

Епископ Јефрем истакао је да Вазнесење Господње, као и сви дани у Христове 33 године земаљског живота, био велики, натприродан дан, који се не може ријечима описати.

- На данашњи дан заокружује се циклус спасења рода људског - поручио је епископ бањалучки Јефрем након служења Свете литургије у Саборном храму Христа Спаситеља у Бањалуци.

Епископ Јефрем је, честитајући Спасовдан свим грађанима Бањалуке и Београда, поручио да Црква Христова живи 2.000 година и да је пребродила многе кризе, али да је ниједна није могла уништити.

- Да нам Господ да снаге, да и у овом времену, које је по много чему тешко, будемо јачи, да извучемо потребну поуку јер смо отровали и земљу и воду и храну коју једемо. Могли би и другачије - поручио је владика Јефрем.

Фото: СРНА

Градоначелник Игор Радојичић истакао је да ове године град своју крсну славу дочекује у другачијим околностима, али да из ове кризе излазе сигурни у здравственом смислу.

- Сви показетељи које имамо посљедњих дана говоре о томе да се епидемија вируса корона смирује и да смо кроз тај велики изазов прошли. Остају социјалне и економске посљедице, али смо одлучили да уз све проблеме и изазове, наставимо истим развојним путем - нагласио је Радојичић.

Фото: РТРС

Честитајући Бањалучанима крсну славу града Вазнесење Господње - Спасовдан, Радојичић је подсјетио да је Град посљедњих година правио озбиљне развојне кораке, те изразио очекивање да ће наставити тим путем.

- То значи велики број улагања, побољшавање услова живота, градњу комуналне инфраструктуре, вртића, саобраћајница, мостова и свега што грађанима треба - поручио је Радојичић.

Радојичић је навео да је Град посљедњих година отварао по неколико хиљада нових радних мјеста, да тренутно има повећан број незапослених, али је изразио наду да ће и у области запошљавања кренути узлазном путањом.

Фото: РТРС

Предсједник Скупштине града Бањалука Зоран Талић напоменуо је да је Град предузео све активности када је у питању заштита здравља становништва и јавног здравља.

- Надам се да ћемо превазићи посљедице која сада осјећамо и да ћемо се вратити инвестиционим активностима које смо имали прије пандемије. Желим да истакнем да су грађани били доста одговорни и надам се да ће тако бити и даље - рекао је Талић.

Фото: РТРС

Честитке Радојичићу и грађанима Бањалуке упутили су највиши званичници Републике Српске. А честитке из највећег града Српске отишле су пријатељским градовима, Источном Новом Сарајеву и Београду, који такође прослављају Спасовдан.