latinica  ћирилица
28/05/2020 |  13:50 | Аутор: СРНА

Велики број извјештаја остао без подршке српских делегата

Делегати Дома народа Парламентарне скупштине БиХ нису данас у Сарајеву примили на знање извјештаје о раду и пословању БХРТ-а и реализацији програмских планова за 2017. и 2018. годину, а на знање није примљен ни већи број извјештаја о раду институција и агенција БиХ.
Дом народа - Фото: РТРС
Дом народаФото: РТРС

Само је делегат Душанка Мајкић /СНСД/ кратко дискутовала, истичући да је БХРТ годинама у великим финансијским и организационим проблемима, али да парламент БиХ никако да смогне снаге да се ухвати у коштац са тим.

Против свих ових аката била су сва четири делегата из СНСД-а, док је Младен Босић из СДС-а био уздржан.

Извјештаји о раду Савјета националних мањина БиХ за 2018. и 2019. годину нису добили довољан број гласова из Републике Српске, па ће ићи на усаглашавање.

Нису прихваћени и упућени су на усаглашавање и извјештаји о раду Независне комисије за праћење услова боравка у заводима, поступање и поштовање људских права лица над којима се извршавају кривичне санкције и друге мјере које је изрекао у кривичном поступку Суд БиХ, страни судови за дјела предвиђена Кривичним законом БиХ или међународним уговором чија је потписница БиХ или други суд у складу за законом БиХ за 2018. и 2019. годину.

Исту судбину доживјели су и извјештај о раду Независног одбора као независног тијела полицијске структуре БиХ за 2018. годину, извјештај о раду Одбора за жалбе грађана Парламентарне скупштине БиХ за 2018. годину, извјештај о раду парламентарног војног повјереника за 2018. годину, извјештај о раду Државне регулаторне комисије за електричну енергију за 2018. годину, као и извјештаји о стању радијационе и нуклеарне безбједности за 2017. и 2018. годину.

Ни извјештај о издатим дозволама и одбијеним захтјевима за издавање дозвола за спољнотрговински промет оружја, војне опреме и робе посебне намјене за 2017. годину, као ни извјештај о реализацији издатих дозвола за спољнотрговински промет оружја, војне опреме и робе посебне намјене у 2017. години нису добили потребан број гласова и иду на усаглашавање.

Дом народа није дао подршку ни низу извјештаја комисије Колегијума о настојању за постизање сагласности о приједлозима више закона, извјештаја институција и агенција БиХ, те ратификацији међународних протокола и споразума.

Извјештаји комисије Колегијума о настојању за постизање сагласности о извјештајима о прегледном стању финансијског пословања политичких странака у 2016. и 2017. години су усвојени.

Усвојени су и извјештај комисије Колегијума о настојању за постизање сагласности за ратификацију Протокола о измјенама и допунама Протокола између Савјета министара и Владе Саудијске Арабије о међусобној замјени некретнина - земљишта за изградњу дипломатских представништава у Сарајеву и Ријаду, као и извјештај комисије Колегијума о настојању за постизање сагласности за ратификацију Уговора између Савјета министара и Владе Кине о сарадњи у области здравља животиња и карантину.