latinica  ћирилица
28/05/2020 |  13:55 ⇒ 22:20 | Аутор: СРНА

Гашић: Пријава за туристичке ваучере посредством апликације (ВИДЕО)

Министарка трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић изјавила је да је Влада Српске данас усвојила уредбу о условима и начину кориштења туристичких ваучера за субвенционисано плаћање смјештаја у Српској, што је први корак у реализацији овог пројекта.

Гашићева је навела да ће из Компензационог фонда Републике Српске бити издвојена одређена средства за субвенционисање смјештаја.

Она је након сједнице Владе Републике Српске најавила да слиједи расписивање јавног позива за пријаву привредних субјеката који пружају услуге смјештаја и туристичких агенција посредством којих ће бити могуће уговарати аранжмане.

Гашићева је подсјетила да туристичке ваучере могу да користе пунољетни грађани са пребивалиштем у Српској, а моћи ће за њих да се пријаве посредством апликације.

- Предуслов је да су претходно резервисали смјештај у одређеној смјештајној јединици у Српској, а код привредног субјекта који је пријављен и испунио одређене услове - рекла је Гашићева.

Она је додала да привредни субјекти, прије свега, морају имати измирене све обавезе према држави да би могли бити дио овог пројекта, као и да пружаоци услуга смјештаја имају минимум четири запослена, док број запослених није услов за туристичке агенције.

Гашићева је напоменула да грађани могу директно резервисати смјештај, односно нису у обавези да то раде посредством туристичке агенције.

- Постоје двије могућности, ако желите да проведете само три ноћи на једном мјесту имате право да искористите један ваучер по једној смјештајној јединици. Уколико се ваш одмор састоји од четири и више ноћења имате право за једну смјештајну јединицу да искористите два ваучера - објаснила је Гашићева.

Она је нагласила да је намјера овог пројекта помоћ домаћој привреди и туризму, али и подизање свијести код грађана да дио свог одмора проведу у Републици Српској.