latinica  ћирилица
28/05/2020 |  13:57 ⇒ 16:06 | Аутор: РТРС

Хрватска отвара границе за грађане 10 земаља, али не за БиХ и Србију

Хрватски премијер Андреј Пленковић рекао је на сједници Владе да та земља потпуно отвара границе према 10 земаља међу којима нема БиХ и Србије.

Држављани из десет земаља с пописа више неће морати да наводе разлоге уласка у Хрватску, него ће у земљу улазити као и прије пандемије вируса корона.

Попуштање мјера услиједило је након што је, према ријечима Пленковића, Хрватска направила сјајне резултате у борби са епидемијом током протеклих дана.

Хрватска отвара границе за држављане десет европских земаља, прије свега због туризма.

Према најновијој одлуци, у Хрватску ће моћи да уђу држављани Словеније, Мађарске, Аустрије, Чешке, Словачке, Естоније, Летоније, Литваније, Пољске и Њемачке.

- Према нашој анализи и епидемиолошким сликама, ово су земље у којима постоји или сличан резултат или су трендови такви да можемо донијети такву одлуку уз епидемиолошке препоруке и посебну апликацију, која је већ направљена за долазак држављана из ових земаља за туристичку сезону - рекао је Пленковић.

Додао је да је сигуран да ће се, како ситуација буде одмицала, попис земаља проширивати.

Министар Давор Божиновић је објаснио да држављани из десет земаља с пописа више неће морати да наводе разлоге уласка у Хрватску, него ће у земљу улазити као и прије пандемије вируса корона.

За њих ће и даље важити епидемиолошка контрола и обавеза придржавања општих и посебних препорука Хрватског завода за јавно здравство.

- Приликом уласка држављана тих држава у Хрватску евидентираће се њихов улазак уз прикупљање података као што су мјесто одредишта, број мобитела и мејл адреса ради евентуалне потребе контактирања из епидемиолошких разлога. Како би се смањило чекање на границама, препоручамо страним грађанима да унапријед доставе своје податке преко страница entercroatia.mup.rs која ће бити доступна од данас - рекао је Божиновић.

Тиме ће се, рекао је Божиновић, убрзати прелазак границе јер ће гранична полиција већ имати податке.

- Путници који не доставе унапријед податке моћи ће све то обавити на граничним пријелазима, али ће за то бити потребно дуље вријеме, вјероватно у посебној траци - навео је Божиновић.

Извор: РТРС/РТС