latinica  ћирилица
28/05/2020 |  14:49 | Аутор: СРНА

Ћосић: Трновит, али успјешан пут развоја општине

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић честитао је данас свим грађанима ове локалне заједнице Дан општине и крсну славу - Вазнесење Господње, те истакао да је ово једна од најразвијенијих општина у Републици Српској, која биљежи прилив становника и непрестани инфраструктурни развој.
Љубиша Ћосић - Фото: РТРС
Љубиша ЋосићФото: РТРС

Ћосић је на конференцији за новинаре истакао да је Источно Ново Сарајево локална заједница која је прошла дуг и трновит пут, али се константно развијала.

- Пут од 28 година - од помјерања народа, изградње општине у новом мјесту, до данас када носимо епитет једне од најразвијенијих општина у Српској - истакао је Ћосић и додао да општина Источно Ново Сарајево константно биљежи прилив становништва.

Он је нагласио да ће у овој години бити завршени капитални пројекти - позориште, спортска дворана, Трг Републике Србије, парк, а кренуће и реализација изградње викенд-насеља на Тврдимићима, док ће у руралним дијеловима бити завршени раније започети инфраструктурни пројекти.

Ћосић је рекао да је потписан уговор о изградњи нове саобраћајнице према Тврдимићима, дужине 600 метара и вриједности 263.000 КМ, са припадајућом пјешачком стазом и освјетљењем, а потписан је и уговор о потпуној реконструкцији Улице Цара Душана, као и за реконструкцију моста код Електротехничког факултета.

Он је подсјетио да је вирус корона утицао на привреду и истакао да је општина због тога креирала програм помоћи од око 530.00 КМ на двогодишњој основи.

Ћосић је нагласио да је са Владом Републике Српске постигнут договор око уређења корита ријеке Тилаве, са пјешачким стазама и расвјетом, што ће, како је навео, отворити нове перспективе.

- Студентски центар Источно Сарајево ових дана завршава процедуру јавне набавке која се односи на изградњу новог студентског дома прекопута зграде општине - рекао је Ћосић, наводећи да постоји могућност да се у овој години крене и са изградњом зграде Ректората и Музичке академије.

Ћосић је подсјетио да општина подржава и развој породице, наводећи да је за свако новорођено дијете обезбијеђена накнада, као и подршка за сваки покушај вантјелесне оплодње, што је једна од најљепших мјера.

- То су све, наизглед, ситне мјере, али веома битне, а које се стално проширују у функцији пронаталитетне политике - рекао је Ћосић.

Ћосић је напоменуо да је током Спасовданских свечаности поводом Дана и крсне славе општине и ове године обиљежен Дан Прве сарајевске моторизоване бригаде, те одата почаст за 609 бораца који су погинули у одбрани овог подручја.

Начелник Источног Новог Сарајева је закључио да је између двије славе општина наставила свој инфраструктурни и привредни развој, као и боље функционисање јавних предузећа, те додао да свега тога не би било да није било подршке Владе Српске, предсједника Српске Жељке Цвијановић и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, којима је захвалио за подршку.