latinica  ћирилица
28/05/2020 |  15:24 | Аутор: СРНА

Информација о раду Тужилаштва примљена на знање

Делегати у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ примили су на знање Информацију о раду Тужилаштва БиХ за 2017. 2018. годину.
Дом народа - Фото: РТРС
Дом народаФото: РТРС

Главни тужилац Тужилаштва БиХ Гордана Тадић, одговарајући на питања и приговоре делегата током расправе, рекла је да није сва одговорност на Тужилаштву БиХ, те да и Суд БиХ има овлаштења и одговорност, али се и сагласила да констатацијама да поједини процеси дуго трају, те да ту праксу треба мијењати.

Делегат у Дому народа парламента БиХ Душанка Мајкић, реплицирајући током расправе на наводе делегата Младена Босића да је главни проблем у БиХ нефункционисање правне државе за шта је као главног кривца окарактерисао Тужилаштво БиХ, те да треба мијењати законе, подсјетила је да од 2011. године траје покушај да се заврши структурални дијалог, и то узалуд.

- Нема договора у БиХ без договора кључних политичких актера - рекла је Мајкићева.

Она је истакла да је Влада Републике Српске настојала да убрза доношење новог закона о Високом судском и тужилачком савјету.

- Очито је да није постојао договор у Федерацији БиХ. Министар /правде Републике Српске Антон/ Касиповић је у више наврата интервенисао. Предложили сте закон о ВСТС-у, али без усаглашености и знали сте како ће проћи у Дому народа. Република Српска је урадила све што је требала, заборавите структурални дијалог и крените испочетка! На структурални дијалог смо изгубили девет година - нагласила је Мајкићева.

Одговарајући делегату Босићу на тврдње да постоје предмети о корупцији на изборима Тадићева је појаснила да није све у надлежности Тужилаштва БиХ, те да се такве ствари рјешавају на бирачким мјестима гдје постоје страначки посматрачи.

- Ви тврдите да знате да имају такви предмети у ладицама. Па, реците ми молим Вас, код ког тужиоца да идем ја да провјерим је ли тај предмет заиста у ладици? - упитала је Тадићева.

Тадићева се сагласила да констатацијом делегата Средоја Новић, који је рекао да судски процеси дуго трају, те да требају бити скраћени, као и да очекује да тужиоци имају више храбрости.

Новић је рекао да се зна ко је донио реформу правосуђа БиХ и ко је то инсталисао, те да су тужилаштва остала усамљена и нису била оспособљена за рад који данас имају.

- Очекујем да тужиоци имају више храбрости, да предмети не трају по пет или седам година. То је недопустиво, тужиоци морају имати храбрости без обзира на притисак јавности или политичара. Очекујем да кажете да ли имате довољан број тужилаца и какав је однос са полицијом - рекао је Новић.

Делегат Златко Милетић током расправе је рекао да ни полицијске агенције у БиХ нису биле спремне за спровођење реформе.

- Имали смо у закону посебне истражне радње, а да нико у БиХ није имао опреме за то. Мислим да главни тужилац ради врло тежак посао. Има тужилаца у Тужилаштву БиХ који не могу да испуне норму, значи не могу у току године да донесу пет одлука. Против њих треба да се предузму мјере кроз дисциплински поступак. Имамо довољно младих људи који то могу радити - поручио је Милетић.

Делегат Бариша Чолак сматра да се у наредном периоду хитно мора ићи у промјену легислативе.

- Ово што имамо у извјештају, можда није позитивно онолико колико смо очекивали, али када погледамо оно што смо имали прије пет или шест година и ово што имамо данас, треба бити искрен и рећи да ту има позитивних помака - оцијенио је Чолак.

Дом народа није дао сагласност за ратификацију Амандмана на Римски статут Међународног кривичног суда /Амандмани из Кампале, као ни за ратификацију Споразума између Савјета министара и влада осталих чланица Иницијативе за спремност и превенцију катастрофа у југоисточној Европи о аранжманима земље домаћина за Секретаријат Иницијативе за спремност и превенцију катастрофа у југоисточној Европи, те за ратификацију Конвенције о узајамној административној помоћи у порезним стварима.

Остали предложени споразуми добили су сагласност за ратификацију, при чему је клуб бошњачких делегата предложио одређени закључак у вези са давањем сагласности за ратификацију Споразума између Савјета министара и Владе Србије о сарадњи на реализацији Пројекта ауто-пута /брзе саобраћајнице Сарајево-Београд-Сарајево, али тај закључак иде на усаглашавање.

Расправа о неколико материјала са ознаком "повјерљиво" обављена је без присуства јавности, након чега је Дом народа окончао данашњу сједницу.