latinica  ћирилица
28/05/2020 |  16:22 ⇒ 19:52 | Аутор: РТРС

Тегелтија: БиХ отвара границе за грађане Србије, Хрватске и Црне Горе (ВИДЕО)

На данашњој сједници Савјета министара донесена је одлука о отварању граница БиХ са сусједним земљама.
Зоран Тегелтија -
Зоран Тегелтија

Донесена је одлука да се отворе границе са Србијом, Хрватском и Црном Гором, а отварају се и аеродроми у БиХ од 1. јуна ове године, изјавио је предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија.

- Питање отварања граница БиХ и преференцијалног третмана домаће робе је нешто што смо морали завршити до 1. јуна - рекао је Тегелтија након сједнице Савјета министара.

Одлука се односи само на улазак грађана Хрватске, Србије и Црне Горе, а с обзиром да је епидемиолошка ситуација у региону посљедњих дана све стабилнија.

- На прошлој сједници донијели смо одлуку да се омогући улазак пословним људима у БиХ и најавили да ћемо према сусједима отворити границу од 1. јуна. Граница ће бити отворена без ограничења за сусједне земље - Србију, Црну Гору и Хрватску - поручио је Тегелтија.

Аеродроми у Бањалуци, Сарајеву, Тузли и Мостару отварају се од 1. јуна за међудржавни саобраћај уз поштивање одређеног режима.

При уласку у БиХ страни држављани неће имати никаквих услова, односно неће бити потребно тестирање.

Тегелтија је рекао да се ова мјера односи и на држављане Црне Горе и поред тога што та земља нема сличан третман према држављанима БиХ.

Одлука о уласку странаца односи се само на грађане Србије, Црне Горе и Хрватске док остали страни држављани само по одређеним условима могу да уђу у БиХ како је то дефинисано протекле седмице.

Предсједавајући Савјета министара је напоменуо да сусједне земље нису биле благонаклоне за грађане БиХ којима је за сада омогућен улазак само у Србију.

Конференцију за новинаре предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтије можете погледати у видеу.

- Према уласку у Хрватску и даље постоји значајан број ограничења за грађане БиХ. Црна Гора води неку своју посебну политику по питању грађана БиХ којима није дозвољен улазак. У овом тренутку имамо за грађане БиХ отворено само границу Србије - рекао је Тегелтија.

Према његовим ријечима, уз сет мјера којима се олакшава проток људи, робе и капитала, донесена је и одлука да за саобраћај буду отворени међународни гранични прелази на аеродромима у БиХ.

- То значи да више нема ограничења за слијетање авиона на нашим аеродромима. С тим што сви људи који буду путовали авионима морају да се придржавају ограничења која су дефинисана са становишта права уласка или са становишта да се обезбјеђују одговарајући услови - рекао је Тегелтија.