latinica  ћирилица
28/05/2020 |  18:09 | Аутор: СРНА

Приједлог за ефикаснији систем наплате судских такса

Савјет министара БиХ утврдио је на данашњој сједници у Сарајеву Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о судским таксама у поступку пред Судом БиХ, којим се стварају услови за успостављање ефикасног механизма наплате судских такса.

Овим измјенама и допунама закона уређује се, односно мијења вријеме застаре, отклањају недостаци у поступку наплате и доношења рјешења о принудној наплати ненаплаћене судске таксе, саопштено је из Савјета министара.

Истовремено се прецизирају одредбе како би се учинио ефикаснијим поступак принудне наплате судске таксе физичким особама које немају боравиште или пребивалиште у БиХ, али имају имовину у БиХ.

Министарство правде ће Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о судским таксама у поступку пред Судом БиХ упутити Парламентарној скупштини БиХ у даљу процедуру.

Савјет министара утврдио је и Приједлог споразума о гранту између БиХ и Европске инвестиционе банке, Заједнички европски фонд за западни Балкан "Медитерански коридор "Це-пет-це: БиХ путна интерконекција са Хрватском, поддионица један Тарчин - Иван".

Износ гранта је 11.780.000 евра, а средства ће бити имплементирана путем Европске инвестиционе банке /ЕИБ/.

Укупни трошкови пројекта су процијењени на 58.700.000 евра, од чега је зајам ЕИБ-а 40,42 милиона евра, зајам ЕБРД-а 26 милиона евра, грант Инвестиционог фонд за западни Балкан /ВБИФ/ допринос ЕУ у износу од 11,78 милиона евра, и домаћа контрибуција у износу од 6,5 милиона евра.

Пројекат који укључује изградњу нове дионице ауто-пута приближне дужине 4,9 километара ће спровести Јавно предузеће "Аутоцесте" Федерације БиХ.

На приједлог Министарства безбједности, Савјет министара је донио и Одлуку о расподјели међународне помоћи за заштиту и спасавање у опреми и другим средствима. Ријеч је о међународној помоћи добијеној од влада Хрватске, Пољске, Катара, невладиних организација и појединаца из Кине.

Помоћ се распоређује у складу са принципима за расподјелу, и то ФБиХ 61,5 одсто, Републици Српској 37,5 осдто и Брчко дистрикту један одсто, а ФБиХ ће добијену међународну помоћ подијелити са 10 кантона у једнаком омјеру.

Помоћ се састоји од заштитних маски, рукавица, шатора, врећа за спавање, дека, спужвастих подметача, алкохола, заштитних наочала, визира, заштитних одијела и инфрацрвених термометара.

На сједници је утврђен Приједлог споразума између Савјета министара БиХ и Владе Велике Британије о међународном друмском превозу, којим ће бити створене правне претпоставке за уређење области међународног превоза путника и роба, уважавајући међународне стандарде у овој области.

Споразум третира међународни превоз путника и робе између територија уговорних страна или у транзиту преко њихових територија, као и превоз роба између територије једне уговорне стране и треће земље са возилима регистрованим на територији друге уговорне стране.

Министарство комуникација и транспорта ће Приједлог споразума са Извјештајем о преговорима доставити Предсједништву БиХ у даљу процедуру, уз приједлог да за потписника одреди министра комуникација и транспорта БиХ.

Савјет министара БиХ утврдио је Приједлог основа за покретање поступка за вођење преговора ради закључивања Споразума о војно-финансијској сарадњи и Имплементационог протокола о финансијској помоћи између Савјета министара БиХ и Владе Турске.

Вриједност средстава планираних овим пројектом према тренутној течајној листи износи приближно 60 милиона КМ.

У складу са одредбама овог споразума и Имплементационог протокола, Турској ће бити упућени ажурирани приједлози пројеката, што обухвата врсту, количину и техничке спецификације материјала, а њихова имплементација значајно би допринијела рјешавању питања опремљености, модернизације и оспособљености система одбране БиХ.

Такође, планирана су и средства за школовање припадника Оружаних снага БиХ у Турској.

Министарство одбране ће Приједлог основа доставити Предсједништву БиХ у даљу процедуру, уз приједлог да за потписника Споразума и Имплементационог протокола одреди министар одбране БиХ.