latinica  ћирилица
28/05/2020 |  18:56 ⇒ 18:58 | Аутор: СРНА

Усвојен Извјештај о изградњи међудржавног моста код Свилаја

Савјет министара усвојио је данас Извјештај о активностима на реализацији Споразума о изградњи међудржавног моста преко ријеке Саве код Свилаја и прикључних граничних дионица ауто-пута на Коридору "Пет це" за 2019. годину са Хрватском.
Савјет министара БиХ - Фото: РТРС
Савјет министара БиХФото: РТРС

Министарство комуникација и транспорта задужено је да настави активности у вези са техничким пријемом објекта, те да након окончања свих активности Савјету министара достави завршни извјештај о реализацији пројекта изградње моста преко ријеке Саве код Свилаја, саопштено је из Савјета министара.

На приједлог Министарства спољне трговине и економских односа, Савјет министара је на данашњој сједници у Сарајеву усвојио Студију изводљивости за обављање Програма управљања обалним подручјем у БиХ - ЦАМП пројекат.

Приједлог за ЦАМП подручје је територија општине Неум, која има директан приступ Јадранском мору и као таква представља једну од најважнијих туристичких дестинација у БиХ, те с укљученим великим богатством природних вриједности омогућава разноврсно кориштење цијелог подручја општине у привредне, а посебно туристичке сврхе.

Студијом изводљивости за обављање ЦАМП пројекта у БиХ даје се преглед постојећих закона, политика, планова и стратегија, анализа институционалних аранжмана за управљање обалским подручјем, попис текућих иницијатива и пројеката чији је циљ допринос одрживом развоју обале БиХ.

Такође се идентификују потребе и недостаци за интегрисаним управљањем обалским подручјем у БиХ и даје приједлог ЦАМП подручја и активности, с циљем дугорочне одрживости пројекта.

Савјет министара усвојио је Извјештај о извршењу буџета институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2019. годину, који ће Министарство финансија и трезора доставити Предсједништву БиХ и Парламентарној скупштини БиХ.

Извјештај ће бити објављен на веб страницама Министарства финансија и трезора и Савјета министара.

Укупно остварени приходи, примици и финансирање на располагању институцијама БиХ у прошлој години износили су 1.013.042.815 КМ и за пет одсто су виши у односу на планиране.

Истовремено су укупно остварени расходи и издаци износили 884.965.637 КМ и извршени су у мањем износу за око 76,2 милиона КМ или осам одсто у односу на претходну годину.

Смањење се превасходно односи на капиталне издатке и текуће грантове те трансфере због привременог финансирања институција БиХ у прошлој години.

Такође, бруто плате и накнаде трошкова запослених остале су на истом нивоу као у 2012. години, односно настављена је примјена одлука Савјета министара БиХ о њиховом смањивању.

Све доспјеле обавезе по основу спољног дуга у 2019. години измирене су правовремено у износу 793,69 милиона КМ. На отплату главнице односи се 663,68 милиона КМ, а на отплату камате, сервисних и других трошкова 130,01 милиона КМ.

Савјет министара БиХ усвојио је Информацију Дирекције за економско планирање о документима и процесу Програма економских реформи БиХ 2020-2022 /ПЕР 2020-2022/.

Информација се односи на заједничке закључке економско-фискалног дијалога између ЕУ и земаља западног Балкана и Турске, те на Процјену Европске комисије за Програм економских реформи БиХ за 2020-2022. годину.

Практично је Савјет министара информисан о процесу економског дијалога са земљама западног Балкана који се одвија при комитетима ЕУ, а на којима се расправља о заједничким закључцима и програмима економских реформи које подносе земље кандидати и потенцијални кандидати за ЕУ.

Дирекција за економско планирање са ентитетским координаторима за Програм економских реформи је координисала цијели процес, који се због епидемије вируса корона одвијао писаним путем.

Дирекција за економско планирање БиХ ће ове документе дистрибуисати свим институцијама и органима који учествују у изради програма економских реформи како би се сазнања и сугестије из докумената кориистили у припреми новог Програма економских реформи 2021 - 2023. године.

Савјет министара у другом кругу гласања усвојио је појединачне извјештаје о раду за 2019. годину Генералног секретаријата Савјета министара, Независног оператора система у БиХ, Министарства финансија и трезора, Централне хармонизационе јединице Министарства финансија и трезора, Дирекције за европске интеграције, Канцеларије за законодавство, Конкуренцијског савјета.

Такође је усвојена Информацију о раду Комисије за рачуноводство и ревизију БиХ за период од 1. марта 2019. године до 29. фебруара 2020. године.

На приједлог Министарства финансија и трезора, усвојен је Извјештај о раду Комисије за плате и накнаде у институцијама БиХ за 2019. годину.