latinica  ћирилица
28/05/2020 |  19:33 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

БиХ отвара границе од 1. јуна; Без ограничења за грађане Србије, Хрватске и Црне Горе (ВИДЕО)

С обзиром да је епидемиолошка ситуација у БиХ и регину све стабилнија, Савјет министара одлучио је да од 1. јуна отвори границе за грађане сусједних држава. За све остале земље и даље важе рестриктивне мјере.

До тада ће бх. министри прецизирати и одлуку о обавезној, једногодишњој примјени преференцијалног третмана домаћих компанија у јавним набавкама по стопи од 30 одсто, како би заштитили домаће фирме од конкуренције из Европске уније.

Истовремено, у Дому народа подршку нису добиле измјене закона о ПДВ-у, којима је било планирано помјерање рока за плаћање ПДВ-а, до посљедњег радног дана у мјесецу.

Упркос најавама Хрватске и Црне Горе како грађани БиХ неће бити приоритет у либерализацији међународног промета, Савјет министара одустао је од реципрочних мјера. Одлучили су министри да границе са тим државама те са Србијом у потпуности отворе. Без било каквих ограничења или посебних услова.

- Уз ту одлуку за несметан проток људи, роба и капитала и одлука да се за саобраћај отворе међународни аеродоми у БиХ. С тим што сви они људи који буду путовали авионом морају се придржавати свих оних ограничења која су дефинисана - рекао је Зоран Тегелтија, предсједавајући Савјета министара БиХ.

Бх. министри нису разматрали деблокаду средстава ММФ-а који већ дуже од мјесец чекају на рачунима под надзором Централне банке.

Они су свој посао кажу одавно завршили. А то је немушто признао и Бакир Изетбеговић. Не може Савјет министара одлучивати како ће ентитетске владе и Брчко дистрикт дијелити добијени новац нижим нивоима – кантонима и локалним заједницама, рекао је Изетбеговић на сједници Дома народа на којој је изостала подршка предложеним измјенама закона о ПДВ-у.

Против су гласали делегати СНСД-а и ХДЗ-а, јер тврде предложено рјешење препуно је мањкавости.

- Први разлог је да сваки пут пред изборе прво на шта се насрће је закон о ПДВ- у, у покушају да се приграби неки добар глас пред изборе. Други разлог је што закон није ишао уобичајеном процедуром - сматра Душанка Мајкић, посланик СНСД-а у ПД ПС БиХ.

У потпуности је игнорисана Управа за индиректно опорезивање и њен Управни одбор, иако је незаобилазна карика у промјенама закона о ПДВ-у. По истом принципу игнорисано је министарство финансија, Савјет министара, мишљење Владе Републике Српске.

Предлагач Денис Звиздић није, а требао је детаљном калкулацијом образложити и негативне посљедице, које предложено рјешење носи, попут девастације јавних прихода и расхода, коју би на крају могли да осјете и сами привредници.

- Понављам да се ПДВ плаћа само на прометоване робе и услуге, овдје се стварала једна магла да неко нешто мора плаћати, а није прометовао - истакао је Вјекослав Беванда, министар финансија и трезора у СМ БиХ.

Предлагач Звиздић политиканство приписује опонентима.

- Политиканство је још једном побиједило струку, а недостатак политичке воље угрозио ликвидност привреде и игнорисао захтјев реалног сектора који је најзаслужнији за фискалну стабилност - казао је Денис Звиздић, посланик СДА у Представничком дому БиХ.

Но управо струка, коју је Звиздић игнорисао, још раније је покренула процедуре измјене закона о ПДВ-у, каже Беванда.

И за разлику од Звиздићевог приједлога, за ново законско рјешење извршене су широке консултације па и са пословном заједницом.

Ускоро ће се наћи пред министрима који ће разматрати и иницијативе послодаваца о помјерању рокова за плаћање ПДВ-а, каже Беванда. Како год, за Звиздићев приједлог није гласао ни СДС-ов Младен Босић, чије су страначке колеге у Представничком дому предложено рјешење подржале.

Босић зато јесте делегатску говорницу користио за обрачун са Савјетом министара, чијим је радом каже, незадовољан.

Затражио је и оставку предсједавајућег. Радили смо и радимо у интересу грађана. Сликање препуштамо другима, одговорио му је Тегелтија. И додао да је опструкција испољена у једногодишњим спријечавањем формирања Савјета министара.

- Нисам човјек опструкције, радим у интересу грађана, а опструкција ћу бити само вама чије су политике противне ставовима и законима Републике Српске - јасан је Тегелтија.

Како је ко и у чијем интересу радио, суд ће дати грађани на сљедећим изборима. Као што су дали и на претходним, закључио је Тегелтија српску расправу у Сарајеву.

Конференцију за новинаре предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтије можете погледати у видеу.