latinica  ћирилица
28/05/2020 |  20:34 ⇒ 29/05/2020 | 10:22 | Аутор: РТРС

Тегелтија: Поражавајуће је да ЦИК свој легитимитет тражи на суду (ВИДЕО)

Поражавајуће је за изборни процес да имате Центрaлну изборну комисију која треба свој легитимитет да тражи на суду, изјавио је предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија у интервјуу за политички магазин Печат.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

Према његовим ријечима, прекршена је сама, иначе прецизна процедура избора чланова ове комисије. 

- Такав посао се не ради у изборној години и не бирају се људи који не испуњавају све услове за ту функцију - изјавио је Тегелтија.

Тешко је, каже, предвидјети какву ће одлуку донијети Уставни суд БиХ.

- Ја сам заиста изненађен од неких људи, па и политичких партија који су, иако досљедни када су у питању процеси и избори, прихватили да се у овом избору ЦИК-а прекрше сви прописи - нагласио је Тегелтија.

Како каже, забрињавајуће је да представници међународне заједнице гледају благонаклоно на ситуацију у ЦИК-у.

- Иако су свјесни да су прекршени процеси приликом избора нових чланова ЦИК-а, од њих чујемо само једну реченицу да ће све одлучити суд, као да унапријед знају каква ће бити одлука суда - навео је Тегелтија.

Он је додао да је његова порука ЦИК-у била да раде свој посао, да не брину о новцу и да је новац обавеза Савјета министара.

- Нажалост, ЦИК је имала своје менторе који су рекли да се избори морају помјерити и да ће даље бити покушај да се избори одгоде, а све како би спријечили свој изборни дебакл. Новца за изборе ће бити и, када смо у питању ми из Републикие Српске, ми ћемо одлуку о томе сасвим сигурно донијети - поручио је Тегелтија.

Емисију Печат можете погледати ОВДЈЕ.