latinica  ћирилица
29/05/2020 |  12:56 ⇒ 13:04 | Аутор: РТРС

Конфедерација синдиката: Не дозволити умањење плата радницима

Предсједник Конфедерације синдиката Републике Српске Жељко Тепавчевић сматра да Влада не смије да дозволи да дође до умањења плата радницима, с обзиром на то да је због епидемије вируса корона неким привредним субјектима био забрањен, а некима ограничен рад.
Конфедерација синдиката Српске - Фото: РТРС
Конфедерација синдиката СрпскеФото: РТРС

Тепавчевић је истакао да плата треба да има приоритет у односу на исплату других обавеза.

- Примарна улога Компензационог фонда требало би да буде управо та да се обезбиједе средства да радници не би примали мање плате - рекао је Тепавчевић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је додао да је неопходно у Управни одбор овог фонда укључити и представнике запослених, чија се средства издвајају у Фонд.

- Враћамо се полако у нормалу и упутили смо захтјев Влади и ресорним министарствима да у што краћем року организујемо састанке на којима ћемо сумирати резултате како бисмо изашли са конкретним приједлогом мјера - рекао је Тепавчевић.

Он је напоменуо да је Предсједништво Конфедерације синдиката Српске анализирало ситуацију у предузећу "Електропривреда Републике Српске" које је на почетку епидемије изашло са приједлогом мјера које су се, како је рекао, директно базирале на смањење права радника, то јесте њихових личних примања.

- Синдикат овог предузећа се у највећој мјери изборио да ове мјере у већем броју зависних предузећа не буду примијењене, док су покренути поступци против оних зависних предузећа гдје се ишло на директно умањење права радника и њихових примања - рекао је Тепавчевић.

Он је похвалио управу предузећа "Жељезнице Српске" и Министарство саобраћаја и веза јер су сачували достигнути ниво права радника, као и то што су репрезентативни синдикати у овом предузећу у протеклом периоду били укључени у процес реструктуирања предузећа.

Тепавчевић је навео и да је Предсједништво Конфедерације синдиката затражило да члан ове синдикалне организације Зоран Деспотовић предсједава Економско-социјалним савјетом, с обзиром на то да се садашњем предсједавајућем Душку Милуновићу завршава мандат, а на његово мјесто, системом ротације, треба да дође представник синдиката.

Потпредсједник Конфедерације сидиката Српске Божо Марић рекао је да ће бити покренут административни надзор над примјеном посебног колективног уговора за општине и градове у Српској, јер поједине локалне заједнице нису примијениле одредбе овог уговора.

- Колективни уговор не може једнострано да се суспендује, а његова примјена је на снази од 20. марта и све општине и градови који не буду испоштовали одредбе овог уговора ће вјеровтно бити предмет тужбе - рекао је Марић.

Он је позвао министра управе и локалне самоуправе Српске Лејлу Решић и предсједника Савеза општина и градова Српске Љубишу Ћосића да организују састанак са представницима синдиката да би се анализирала ситуација и направили одређени споразуми.

Говорећи о Компензационом фонду, Марић је напоменуо да се не може дозволити да у управљању тим фондом не учествују представници радника који годишње уплате око 1,8 милијарди КМ на бази међугенерацијске солидарности.