latinica  ћирилица
29/05/2020 |  14:51 ⇒ 30/05/2020 | 09:40 | Аутор: РТРС

Додик: Уставни суд БиХ крши Устав и одлучује против Српске

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да је Уставни суд БиХ постао криминална организација која не поштује Устав ни законе, или поштује само законе које је наметнуо високи представник.

Коментаришући апелацију Министарства одбране у Савјету министара у вези са књижењем на БиХ више од 250.000 метара квадратних земљишта у општини Фоча, које је у посједу Републике Српске, коју је усвојио Уставни суд БиХ, Додик је рекао да имовина по Уставу припада ентитетима.

- Устав каже да све оно што није изричито дато БиХ, припада ентитетима, а имовина није дата и припада ентитетима. Овдје се очигледно ради о пљачки и отимачини која се покушава легелизовати одлукама Уставног суда који у континуитету крши Устав и ради против Републике Српске - истакао је српски члан Предсједништва БиХ.

Уставни суд БиХ усвојио је апелацију Министарства одбране у Савјету министара у вези са књижењем на БиХ више од 250.000 метара квадратних земљишта у општини Фоча, које је у посједу Републике Српске.

Ову апелацију Уставни суд је усвојио на посљедњој сједници, одржаној 20. маја.

У пресуди се наводи да постоји повреда права на правично саслушање и укида пресуда Окружног суда у Требињу од 24. јануара 2018. године, те се предмет враћа том суду, који је дужан да по хитном поступку донесе нову одлуку.