latinica  ћирилица
29/05/2020 |  15:33 | Аутор: СРНА

Радмановић: Непотребне потезе чине они који не мисле добро БиХ

Резолуцију су усвојили и подржали они који компликују односе у БиХ. Чланови ЦИК-а су изабрани нелегално, вратили су изборни процес и БиХ уназад. Нигдје у свијету, осим у БиХ, није забиљежено да један човјек као што је гувернар Централне банке под ногама држи четири милиона људи, рекао је Радмановић

Предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Небојша Радмановић рекао је данас да је рад сваког парламента сложен, поготово парламента БиХ, али да је стварање коалиције од тачке до тачке несврсисходна политичка прича.

Коментаришући понашање посланика СДА који у парламенту често праве већине са различитим странкама мимо парламентарне већине у БиХ, Радмановић је рекао да ова партија "одређеним политичким триковима" покушава прибавити епитет "главне странке" у БиХ.

- Питање је сврсисходности тих потеза. Од тога нема користи ни СДА, а поготово не за БиХ онакву за какву се вербално залажу. То само прави проблеме у БиХ. Стварање коалиције од тачке до тачке у парламенту је несврсисходна политичка прича. Тиме се онемогућавају квалитетни потези и квалитетни договори. То није добро јер ствара политичке проблеме - рекао је Радмановић у интервјуу Срни.

Радмановић је рекао да је наредна сједница Представничког дома планирана за 10. јуни, да тај дом ради пуном паром, а колегијуми и сједнице се одржавају без обзира на одређен број критика.

- Парламентарна сложеност произилази из начина избора различитих политичких партија, различитих људи као посланика који имају различите идеје. То све долази до изражаја кроз парламент. Парламент није извршни орган власти који има јасно и брзо доношење одлука сваки дан - изјавио је Радмановић.

Радмановић је истакао да је природно да један број политичара и политичких аналитичара поставља питање парламентарне већине.

- Тачно је да Представнички дом показује да парламентарна већина нешто друго у односу на Савјет министара. То постаје проблем на политичкој сцени БиХ јер је једна друга већина у Дому народа - констатовао је Радмановић.

Он је додао да је јасно да, осим једног малог броја питања, све што усвоји Представнички дом мора да иде на Дом народа и ако се показује нека друга већина као што је било на последње двије сједнице у Представничком дому, онда нема коначних рјешења јер неће проћи у Дому народа.

- То је већ ствар лидера политичких странака које договарају већину и неки партнерски однос без коалиција, јер очигледно коалиције нису могуће на овом степену развоја и у оваквим уставним рјешењима БиХ - рекао је Радмановић.

Радмановић је истакао да ће Представнички дом наставити да ради у складу са Пословником и свим оним што му долази на дневни ред од посланика или Савјета министара или других овлаштених предлагача.

Резолуција је нетачна и беспотребна

На констатацију да је доста буре у БиХ, а у Републици Српској посебно изазвало усвајање Резулуције о поштивању жртава усташког терора на прошлој сједници, Радмановић је рекао да међу политичарима има оних који не слушају или не знају читати и да све тумаче на свој начин.

- Све што сам рекао поводом Резолуције у парламенту иза тога стојим и данас. И ја и Клуб СНСД-а били смо против обиљежавања Блајбурга на било који начин, не упуштајући се у забране рада вјерских институција. Суштина на коју нису обратили пажњу многи неуки политичари јесу написане оцјене о прошлом рату и потпуно погрешно представљени злочини који су учињени у претходном рату на што смо јасно указали и на то и данас указујемо.

Резолуција је показала да постоји жеља неких кругова који су нашли неке своје политичаре да је овдје поставе и направе проблеме у БиХ, и то огромне проблеме који су потпуно непотребни. Написана је да увриједи одређене народе и то су успјели са нетачним ставовима и успјели да добију неке посланике из српског народа који је нису разумјели или не знају шта се дешавало. Ту смо имали једног лидера који је рекао да би потписао сваку ријеч и то има у стенограму - рекао је Радмановић истичући да су наводи у резолуцији потпуно нетачни.

Радмановић је рекао да СНСД то није могао прихватити и да то неће прихватити.

Он је подсјетио да је на беспотребност и нетачност резолуције упозоравао и приликом утврђивања дневног реда.

- Политичари када се баве прошлошћу свугдје, а посебно у БиХ, направе проблеме који су нерјешиви а нема од тога никакве користи. Може се поставити једноставно питање шта је корист за било кога, за било коју групу, за било који народ у БиХ усвајање овакве никакве резолуције. Није требало тиме да се бавимо - истакао је Радмановић и додао да неки кругови нису жељели да послушају и да су направили проблем.

Радмановић је казао да проблем није завршен и да се на лоша рјешења надовезују одговори који праве проблеме свуда, а у БиХ посебно.

- Резолуција непотребна, нетачна, са подацима који искривљују истину о прошлости, покушала је да се подметне свима у БиХ. Представици два народа већински то нису прихватила, али је она ипак усвојена и даље прави проблеме - рекао је Радмановић.

Радмановић је казао да не зна да ли ће се резолуција наћи на Дому народа и да ће вјероватно предлагач одустати да је шаље тамо јер је, како је истакао, сигурно да она неће проћи на том дому.

- Одговорни политичари би у БиХ морали да се договарају прије него што стављају не само ту резолуцију него и неке законске прописе на сједницу једног дома, а знају да то неће моћи проћи на другом или обрнуто. То је одговоран однос - казао је Радмановић и додао да се у БиХ дешава да се предлажу одређене ствари у парламенту само да би се изазвала "политичка бура".

Радмановић је додао да се то поготово дешава сада и да је резолуција изазвала пажњу на разним мјестима и институцијама.

- Резолуција је довела до тога да представници ХДЗ-а БиХ у Представничком дому напусте сједницу. Изазвала је низ проблема, а да нико не виду зашто. Још ће о њој расправљати и парламент Републике Српске, а о резолуцији је причао један број људи који много тога не зна и није научио. Не може се прошлост тумачити ако се прочита једна резолуција и један новински текст или неколико књига. То је много сложенији поступак. Они који уђу у парламент мисле да све разумију - рекао је Радмановић.

Избори морају бити одржани, а ЦИК је незаконито изабран

Осврћући се на избор нових чланова ЦИК-а и чињеницу да су локални избори одгођени за више од мјесец дана, Радмановић је рекао да је "на брзину направљена већина у Представничком дому разријешила један број чланова ЦИК-а и изабрала неке нове чланове у исто вријеме када је овај дом задужио Комисију која са свим европским нормама треба да изабере нове чланове ЦИК-а".

- Они су се у том моменту опредијелили да прекрше закон, да мимо конкурса и конкуренције изаберу људе који не испуњавају услове. Нормално је да то направи проблеме и да се ти људи који дођу не сналазе. Они улазе у расправу са Савјетом министара, са Представничким домом и ко зна шта раде што утиче на изборни процес. Ми смо у БиХ у изборном процесу били достигли демократски ниво Европе по разним основама. Нисмо још стигли да се оспособимо електронско гласање, али да смо и ту били мудрији имали бисмо и ту дио тога ријешен. Одједанпут то враћамо уназад - оцијенио је Радмановић.

Он је додао да је БиХ успјела након низа година да Изборну комисију подигне на ниво који није под утицајем политичких партија.

- Сад смо то вратили опет назад. Изабрали смо људе ван јавне конкуренције. Не знам коме то смета да иде у конкуренцију. Вјероватно новоизабраним који не би прошли. Дошли смо до оваквих одлука ЦИК-а које су противзаконите - истакао је Радмановић.

Радмановић пита шта уопште значи одгађање избора за више од мјесец дана, те истиче да образложење да нема средстава не стоји јер ће, како каже, та средства врло брзо бити одобрена.

- Посебно су прекршили закон јер су, под изговором да су вјерски празници, изборе пролонгирали за мјесец и по дана, што је недопустиво. Не може ЦИК одлучивати у име других, мимо и изнад закона. То се у правилу дешава када се бирају људи који не могу доказати да су стручњаци у овој области - казао је Радмановић.

Он је истакао да ће БиХ тешко изаћи из овога проблема.

- То показује бројне неспоразуме који постоје у БиХ. То се доказује и на овом примјеру. Кроз све ово показују се разне визије БиХ. То показује да свако хоће неку своју БиХ, што је немогуће и то нас све враћа уназад у односу на развијену Европу којој тежимо - рекао је Радмановић.

На питање да ли ће у БиХ уопште бити одржани избори ове године, Радмановић је казао да се избори морају одржати.

- Закон је јасан. Јасно је речено кад се избори одржавају и расписују. Овај гаф кмји је направио ЦИК не би требало да значи да избора неће бити. Треба их одржати без обзира на нелегалност ЦИК-а и њихових потеза који изазивају разне судске поступке, да нам се не деси мостаризација БиХ. То није добро не само за демократске односе у БиХ и равноправност свих, није добро за развој и живот у овој земљи. Због тога мислим да се избори морају одржати - поручио је Радмановић.

Злонамјерне тврдње о подршци Резолуцији и избору чланова ЦИК-а

Осврћући се на оптужбе опозиције у Републици Српској да је и сам потписивањем усвајања ове резолуције подржао овај документ и потписивањем избора нових чланова ЦИК-а, Радмановић је рекао да предсједавајући Представничког дома мора потписати одлуке које су донесене и усвојене на парламенту.

- И то су злонамјерне тврње. Свако ко прође поред парламента зна да у пословнику сваког парламента стоји да онај ко предсједава потписује одлуке и законе који су усвојени. То стоји и у нашем Пословнику, без обзира како је он гласао. Тако и ја потписујем оно што је усвојено на сједцници Представничког дома чак и ако сам био против, а био сам и када је у питању ова резолуција и избор Централне изборне комисије и велики број законских прописа - казао је Радмановић.

Самовоља гувернера

Коментаришући чињеницу да 330 милиона евра средстава ММФ-а још стоји заробљено у Централној банци, док стижу камате које треба да плате ентитети који још нису добили та средства, Радмановић је рекао да такав примјер не постоји у свијету.

- Нигдје у свијету не постоји да новац стоји, а да се камата плаћа, да се добије новац а не да онима којима је намијењен, а свима је новац потребан. То је просто невјероватно. То није забиљежено ни у једној земљи. Ми из Републике Српске сматрамо да је одговоран гувернер. Он ништа не објашњава и тражи неку нову одлуку, а средства стоје - оцијенио је Радмановић.

Он је истакао да већ 1. јуна стижу камате које треба платити и да је ријеч о невјероватној ситуацији.

- То је ситуација која тражи реакцију свих политичких фактора у БиХ, Савјета министара, Предсједништва, Управног одбора Централне банке и свих лидера политичких партија да се види шта се дешава. Може ли један човјек, ако је тачно да је један човјек, да то уради и да четири милиона становника стави под ноге и каже ту је новац и ја га не дам - рекао је Радмановић.

Радмановић је констатовао да је то немогућа ситуација и да то треба да буде поука како у БиХ не треба да се ради.

- Немогуће је да један човјек држи средства која су потребна свим грађанима БиХ. Но, и то је БиХ. Све се може рјешавати на начин да се договоре сви кључни фактори у БиХ како даље - рекао је Радмановић.

На питање када би БиХ могла добити буџет, Радмановић је одговорио да је Предсједништво дало рок до краја маја за буџет и да би по тој обавези до тада требало да буде усвојен и у парламенту БиХ.

- Нажалост, то је немогуће. Буџет нам треба свима и лично не видим разлог зашто га до сада нисмо усвојили. Чим Предсједништво БиХ достави приједлог ми смо у парламенту спремни да идемо у хитно усвајање и рјешавање тог питања - рекао је Радмановић.

Осврћући се на рад Савјета министара у протеклом периоду с обзиром на чињеницу да је недавно тек комплетиран, Радмановић је рекао да је њихов рад у складу са могућностима.

- Савјет министара није био попуњен и није могао да ради у пуном капацитету. Односи који тренутно постоје додатно га онемогућавају да ради боље и квалитетније - рекао је Радмановић.