latinica  ћирилица
29/05/2020 |  19:41 ⇒ 30/05/2020 | 09:39 | Аутор: РТРС

Затражен раскид уговора о набавци покретне болнице (ВИДЕО)

Уговор Института за јавно здравство Републике Српске и предузећа "Балкан глобал", о куповини покретне болнице, биће једнострано раскинут. То је одлучено на сједници Републичког штаба за ванредне ситуације, јер добављач није у договореном року обезбиједио потребну документацију, и добио сагласност Агенције за лијекове БиХ за дио медицинске опреме из Италије и Њемачке.
40. сједница Републичког штаба за ванредне ситуације (фото: twitter.com / Vlada_Srpske) -
40. сједница Републичког штаба за ванредне ситуације (фото: twitter.com / Vlada_Srpske)

Влада се одлучила за куповину мобилне болнице, како би здравствени сектор био спремнији у борби против пандемије вируса корона.

Рокови за цјелокупну испоруку опреме за покретну болницу су пробијени, па је Република Српска одлучила да раскине уговор са добављачем. Предузеће "Балкан глобал" дужно је да врати 4,2 милиона КМ, колико му је авансно уплаћено.

- Добављач није извршио цјелокупну испоруку као што је било наведено у уговору. Рок у уговору је био 12 дана од дана његовог потписивања. Неиспуњење уговора води ка једностраном раскидању уговора - рекао је Бранислав Зељковић, директор Института за јавно здравство Републике Српске.

У предузећу "Балкан глобал" кажу да ће раскид прихватити, а новац вратити.

Такође, сматрају да је ово класичан примјер да БиХ не функционише као нормална земља, јер у Агенцији за лијекове и медицинска средства нису дозволили да се роба оцарини и монтира, тражећи све и један папир за најмањи комад медицинске опреме иако су знали да се опрема набавља из тадашњег епицентра пандемије вируса корона, са сјевера Италије и да је то било немогуће обезбиједити у рекордном времену.

- Ми смо се обавезали на рок од 12 дана за испоруку полазећи од претпоставке да ћемо у ванредној ситуацији од ове Агенције добити дозволу за увоз опреме, али нисмо ни данас добили дозволу, што је довело до низа административних потешкоћа и до кашњења. Ми ћемо извршити поврат од 4,2 милиона КМ - навео је Славен Ристић, власник "Глобал Балкана" и Техничког ремонта Братунац.

У Агенцији за лијекове и медицинска средства БиХ тврде да они нису били кочница.

Директор Александар Золак за Српскаинфо каже да је захтјев за увоз медицинске опреме за покретну болницу њима упућен тек прије два дана. Јуче су на тај захтјев одговорили тражећи допуну документације. Појаснио је да је захтјев за увоз упутила фирма Дерби трејд из Брчког.

За српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика одлука да уговор буде раскинут је добра. Каже Српска није жељела да калкулише. Тврди, надлежна Агенција није хтјела да уважи околности које су биле веома сложене у поступку набавке.

- Новац који је био уплаћен биће враћен. За даље ћемо разговарати да ли ћемо ту болницу набавити или нећемо, касније у неком периоду. Али, мислим да је коректно да се ова прича стави ад акта. Они који у томе виде нешто славодобитно, то је њихов проблем - истакао је Додик.

У предузећу "Балкан глобал" кажу да није крај и да ће покушати скупити сву документацију.

- Видјећемо шта може да се уради да из овога изађемо као побједници - додаје Славен Ристић, власник "Глобал Балкана" и Техничког ремонта Братунац.

Из опозиције тврде да је раскидање уговора велика побједа између осталих и опозиционих политичара у Републици Српској.

Власт не мисли тако.

- Побједе се остварују на изборима, а не у борбама које опозиција измишља и које воде сами са собом. Они покушавају да покажу да је нешто било проблематично, али сав проблем је у чињеници да су процедуре које смо требали спровести код Агенције за лијекове БиХ биле ужасно споре - додао је српски члан Предсједништва БиХ.

Опрема за покретну болницу почетком априла стигла је у Бањалуку.

Један дио је монтиран, док је медицински дио пошиљке чекао на царини у Градишци да дође документација из Италије и Њемачке како би Агенција за лијекове БиХ дала сагласност и роба била оцарињена.