latinica  ћирилица
29/05/2020 |  19:45 ⇒ 30/05/2020 | 09:39 | Аутор: РТРС

Скандал Уставног суда БиХ; Усвојена апелација у вези са књижењем земљишта у Фочи на БиХ (ВИДЕО)

Уставни суд БиХ усвојио је апелацију Министарства одбране у Савјету министара, у вези са књижењем на БиХ земљишта у општини Фоча, које је сада у посједу Републике Српске. У питању је крађа, а Уставни суд БиХ понаша се као криминална организација, каже српски члан Предсједништва БиХ, Милорад Додик.
Уставни суд БиХ - Фото: РТРС
Уставни суд БиХФото: РТРС

Из Правобранилаштва Српске поручују да је одлука Суда против-уставна и незаконита, због чега се, кажу, у Српској неће ни проводити.

Уставни суд БиХ поново је донио одлуку која је у супротности и са њим самим, тачније, са Уставом.

То значи да се укида пресуда Окружног суда у Требињу из 2018. године, а суд је дужан да по хитном поступку донесе нову одлуку у вези са више од 250.000 квадратних метара војне имовине у Фочи.

Иста судбина би, чини се, могла да задеси и Добој, уколико Суд настави са овом праксом.

- Уставни суд је постао криминална организација која не поштује закон и Устав или поштује само законе које је наметнуо високи представник и у том погледу, то не одражава уставне позиције која налаже да имовина није дата БиХ него је имовина ентитета. Али овдје се ради о пљачки и отимачини - категоричан је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ.

Да се пракса понавља, потврђује и предсједник Народне скупштине Републике Српске.

- Знате да је дужи период тема војна имовина и њено књижење на ниво БиХ или Српске. Такође став Републике Српске је да не прихвата на тај начин књижење, него само на своје институције - јасан је Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине Републике Српске.

Република Српска није дужна да поштује неуставне одлуке Уставног суда БиХ, кажу из Правобранилаштва Српске.

- Дејтонски споразум је јасан, као и Устав Републике Српске и Федерације, да имовина припада ентитетима. Не постоји имовина БиХ. Сходно томе, свака одлука која је супротна Уставу и закону, неће бити спроведена и неће је бити могуће спровести ни у техничком ни у правном смислу - рекао је Милимир Говедарица, правобранилац Републике Српске.

Правобранилаштво је позвало све релевантне институције да искористе законска овлашћења и предузму све што могу да се спријечи нелегално укњижавање војне имовине на БиХ.

БиХ не може да посједује имовину и то је уписано у Анексу 4, Дејтонског споразума, потврђује и Небојша Радмановић, делегат СНСД-а у Дому народа БиХ.

- Не може се књижити на БиХ нешто што је власништво Републике Српске или Федерације или кантона. Не постоји уставни основ нити ће то ко дозволити - наводи Радмановић.

По ком основу је Уставни суд донио одлуку, у Српској нису сигурни, јер у законима немају упориште, али, кажу, није први пут да одлуке без проблема доносе иако основа нема.