latinica  ћирилица
30/05/2020 |  08:52 ⇒ 08:56 | Аутор: СРНА

Несметано одвијање саобраћаја, без гужве на граници

Саобраћај се јутрос у Републици Српској и Федерацији БиХ одвија несметано, а на граничним прелазима нема задржавања, саопштено је из Ауто-мото савеза Српске.
Гранични прелаз Бијача - Фото: Анадолија
Гранични прелаз БијачаФото: Анадолија

Успорено се вози једино на путевима на којима се изводе радови и гдје је саобраћај регулисан привременом сигнализацијом.

Измјене у одвијању саобраћаја актуелне су на ауто-путу Бањалука-Прњавор гдје је у току изградња звучног зида, те на путним правцима Приједор-Козарац на локалитету Калате, Котор Варош-Ободник, Котор Варош-Кнежево у мјесту Живинице, на улазу у Прњавор због изградње кружног тока, затим на путу Дрињача-Милићи-Власеница, Чатрња-Градишка, те Бањалука-Српске Топлице.

Успорен је саобраћај и дионици магистралног пута Модрича-Вукосавље-Подновље-Шешлије-Јоховац-Руданка-Добој-Каруше, граница Српске и ФБиХ, затим Крупац-Богатићи, у општинама Источна Илиџа и Трново, те регионалним путним правцима Укрина-Клупе, у мјесту Шњеготина због реконструкције пута и моста, Угљевик-Главичице у рејону Старог Угљевика, Прибој-Лопаре у Прибоју, Укрина-Горња Вијака и Шековићи-Цапарде.

Због радова саобраћај се сваки дан, осим недјељом, обуставља на регионалном путу Црна Ријека-Бјелајце у периоду од 8.00 до 16.00 часова.

У ФБиХ обустављен је саобраћај кроз тунел Орманица на путу Сребреник-Орашје. Возила из правца Тузле и Сребреника користе обилазницу у непосредној близини тунела, а возила из правца Орашја и Градачца преусмјерена су на алтернативни правац /раскрсница Орманица-раскрсница Вучковци-Срнице-Буква-регионални пут према Сребренику/. Путничка возила могу користити и саобраћајницу Срнице Доње-Шпионица.

Због санационих радова у тунелу Винац на путу Јајце-Доњи Вакуф саобраћај је обустављен и преусмјерен на обилазницу око тунела.

Радови се изводе кроз тунел Врандук на магистралном путу код Зенице, те у мјесту Витаљ на путном правцу Кладањ-Тузла, на мосту преко ријеке Тиње, у мјесту Дреник на путу Сребреник-Шићки Брод, дионици ауто-пута Високо-Какањ код Добриње, те на путним правцима Јелах-Добој, Прозор-Јабланица, Србљани-Босанска Крупа, Сарајево-Вогошћа, Бугојно-Горњи Вакуф/Ускопље, Острожац-Јабланица и Кисељак-Бусовача.

Босна и Херцеговина је отворила је границе према Хрватској, Србији и Црној Гори. Одлука се односи само на грађане те три државе, док држављани осталих земаља у БиХ могу ући уколико имају оправдане разлоге и негативан тест на вирус корона, не старији од 72 часа.

Држављани БиХ који улазе у Републику Српску, БиХ, више не подлијежу мјери изолације у кућној средини, нити су обавезни да имају негативан ПЦР тест.

Улазак у Хрватску и Црну Гору дозвољен је само њиховим држављанима, странцима који имају пријављен боравак и возачима теретних возила.

Србија је отворила своје граничне прелазе за путнички и робни саобраћај без неопходног теста на вирус и дозволе комисије.