latinica  ћирилица
30/05/2020 |  09:04 ⇒ 12:03 | Аутор: РТРС

Тадић: Истрага у случају "респиратори" правна, а не политичка интервенција

Гордана Тадић, главна тужитељка Тужилаштва БиХ, у интервјуу за “Face tv“ појаснила је процедуру по Закону о кривичном поступку, а по којем поступају тужиоци Тужилаштва БиХ у истрази која је отворена против Фадила Новалића, премијера ФБиХ, Фахрудина Солака суспендованог директора ФУЦЗ-а те Фикрета Хоџића, власника “Сребрене малине“.

Она се осврнула на предмет и појаснила је процедуралне ствари не улазећи у сами меритум, јер како каже тим од три тужиоца ради на томе.

- Након новинског чланка СИПА је извршила провјере и утврђено је да је то надлежност Тужилаштва БиХ и на томе ради тим тужилаца. Неки кажу да радимо преспоро, али вријеме је пандемије. Ми смо се као земља требали припремити за то. Има за сада поприлично отворених предмета за угрожавање здравља за вријеме пандемије - појаснила је Тадић.

Додала је да је Кантонално тужилаштво Кантона Сарајево испрва отворило истрагу, коју је преузело државно тужилаштво.

- То је била правна, а не политичка интервенција. У спису су била само четири папира. У медијима су се појавили иступи да смо требали преузети огромну документацију, али тужитељица из сарајевског тужилаштва казала је да је отворила истрагу, да не би дошло до уништавања доказа. Ради се о основној документацији - устврдила је Тадић.

Она је додала да је одмах по преузимању предмета оформила тим од три тужиоца, и они сада раде свој посао.

- Не могу говорити шта ће се даље дешавати. Што се тиче ЗКП-а СИПА је имала право да их задржи на 24 сата, Тужилаштво на 24 сата и Суд исто тако...Не одлучујем да ли ће остати у притвору, то тужиоци одлучују они дају приједлог. Не могу говортити о живом предмету, јер никакав акт према Суду није отишао. Не могу вам потврдити да ли је приједлог написан, јер то тужилачки тим ради - каже Тадић.

Писмо Бакира Изетбеговића у коме, након Новалићовог хапшења, наводи да је ријеч о наставку удара на бошњачке прваке, Гордана Тадић оцијенила је као директан притисак на рад Тужилаштва, угрожавање њене безбједности и безбједности њене породице, као и једном врстом клевете.

- То је директан пристисак на рад Тужилаштва и угрожавање моје сигурности и сигуности моје породице која је већ била угрожена. Моја сигурност је додатно погоршана, а морам рећи да имам у ужој и широј породици вишенационалне чланове. То је срамота која се наноси цијелој мојој породици. То је једна врста келевете. То је пријетња и притисак и жеља да неко други дође на мјесто главног тужиоца. Не знам ко би господину Бакиру Изетбеговићу више одговарао - рекла је главна тужитељка.