latinica  ћирилица
30/05/2020 |  13:53 ⇒ 14:09 | Аутор: РТРС

Даун синдром центар одржао виртуелну радионицу о штетности дуванског дима (ФОТО)

Поводом Међународног дана без дуванског дима, који се обиљежава 31. маја, Даун синдром центар Вањалука одржао је предавање о штетности дуванског дима и цигарета уопште.
Дан без дуванског дима (фото: Даун синдром центар Бањалука) -
Дан без дуванског дима (фото: Даун синдром центар Бањалука)

Полазници виртуелне радионице биле су особе са Дауновим синдромом старије од 18 година из Бањалуке, Приједора, Лакташа, Београда, Новог Сада, Зајечара, Новог Пазара, Осла и Беча.

Сви заједно су извели перформанс на данашњу тему, а цигарету, коју су сами направили од папира, демонстративно су сломили, као знак да су оне те које уништавају животе људи.

На радионоци се разговарало о дувану, и о томе како се некада кроз историју дуван користио чак и за лијечење, али временом се дошло сазнања да је то била заблуда.

Дан без дуванског дима (фото: Даун синдром центар Бањалука)

Дувански дим и цигарете убијају, не само оне који пуше цигарете, већ и оне који нису пушачи, а који удишу дувански дим - поручено је на предавању. Наглашено је да пушење није дозвољено у свим јавним просторијама, али да се још увијек пуши у приватним просторијама у којима бораве и непушачи.

- Особе са Дауновим синдромом су равноправни чланови друштва и имају право на све оно што имају сви остали људи, па је и данашња радионица текла у правцу да се ове особе охрабре у складу са њиховом животном доби, дјеци на дјечији начин, одраслим на озбиљан начин. Особе са Дауновим синдромом су прије свега људи па тек онда особе са поремећајем - рекао је Зоран Јелић, управник Даун синдром центра Вањалука који је и одржао радионицу.