latinica  ћирилица
30/05/2020 |  18:43 ⇒ 21:45 | Аутор: РТРС

Приједор: Обиљеженo 28 годинa од Дана одбране града (ФОТО/ВИДЕО)

У Приједору је обиљеженo 28 годинa од Дана одбране града у одбрамбено-отаџбинском рату. 30. маја 1992. године припадници "зелених беретки" напали су Приједор. Убијено је 15 српских бораца, а 26 их је рањено.
Полагање вијенаца, Приједор - Фото: СРНА
Полагање вијенаца, ПриједорФото: СРНА

У знак сјећања на погинуле, бројне делегације положиле су вијенце испред спомен–плоче у згради Полицијске управе и Централног спомен–обиљежја.

Душан, Михајла,Марија и Милица запалили су свијеће у знак сјећања на погинуле борце. Њихов дјед је бранио овај град.
Деветнаестогодишњи Драшко Топић поносан је каже, на оца који се као борац Војске Републике Српске борио за одбрану.

Фото: Срна

Сјећања су и данас оживјела на 30. мај 1992. године, када су нападом муслиманско-хрватске паравојне формације имале циљ преузимање контроле над Приједором.

- Морам да нагласим да је то јутро Приједор имао и пет заробљених људи, између осталог, био сам и ја. Рањен и заробљен - рекао је Маријан Јешић учесник одбране града Приједора.

Пензионисани полицајаца МУП-а Републике Српске Здравко Торбица навео је да је напад кренуо у 5.15 ујутро и припадници МУП-а Српске сами су пружали отпор до 10 сати, до доласка Војске Републике Српске.

- У сарадњи са Војском Српске екстремисти су далеко одбачени од Приједора - додао је Торбица.

Приједорске бригаде ратовале су на бројним ратиштима широм Српске, али сматрају да је битка за њихов град најзначајнија побједа.

- Међу 575 погинулих Приједорчана у одбрамбено-отаџбинском рату је и 15 Приједорчана који су бранили свој град - рекао је Зоран Предојевић, предсједник ГО БОРС Приједор.

Фото: Срна

Још нико није процесуиран за организоване нападе на Приједор, каже Здравка Карлица, чији је супруг, мајор Зоран Карлица тог дана рањен, након чега је преминуо.

- Никада се ово више ником не догодило и не поновило. Ми данас живимо овдје заједно и са Бошњацима и Хрватима и питам се увијек зашто је то морало уопште да буде? - рекла је Здравка Карлица предсједница Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила града Приједора.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић навео је да треба да се извуче закључак из несретних догађаја и да се овакви сукоби никадф више не требају поновити.

Овај датум биће уписан златним словима у историји града на Сани, али истовремено је и порука генерацијама које долазе, да чувају оно најважније – слободу и мир.