latinica  ћирилица
30/05/2020 |  20:19 | Аутор: СРНА

Шукало: Потребно јединство посланика о спорној и срамној резолуцији

Марко Шукало, савјетник предсједника СНСД-а Милорада Додика, очекује да се на предстојећој посебној сједници Народне скупштине Републике Српске заузме јединствен став о спорној и срамној Резолуцији о поштовању жртава фашистичких режима и покрета коју је, уз подршку људи из ПДП-а и СДС-а, раније усвојио Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ.
Марко Шукало - Фото: СРНА
Марко ШукалоФото: СРНА

- Ова резолуција директно иде на штету Српске и зато очекујем од Скупштине да одбаци такав ревизионизам историје, јер су управо Срби антифашисти изнијели борбу против фашизма - рекао је Шукало за АТВ.

Он је истакао да се оваква ревизија не смије дозволити у миру, јер су Србима у БиХ, поред отимања националних, угрожена и основна људска права и слободе у шта не смије да се дира.

Шукало је рекао да је прва замјерка што се у називу спорне резолуције не спомиње НДХ, као клерофашистичка и садистичка држава чији је пројекат и циљ био истребљење Срба.

Он је напоменуо да о томе говоре документоване ријечи првака те творевине који су говорили да трећину Срба протјерати, трећину покатоличити и остало истријебити.

- У том периоду 250.000 Срба је покрштено, а милион је најгнусније убијено. У спорној резолуцији се нигдје не спомиње систематски геноцид над Србима на овим просторима у Другом свјетском рату. Као жртве фашистичких режима, у тој резолуцији се спомињу Бошњаци, Хрвати, Срби и други антифашисти - подсјетио је Шукало.

Мора се знати, нагласио је он, да је незнатан или веома мали број Хрвата и Бошњака био у редовима антифашиста, већ су већиним били у редовима усташа које су вршили стравичне злочине над Србима.

Он је поручио да је важно да спорна резолуција, након посебне сједнице Народне скупштине, нема примјену и важење на територији Српске, што је обавеза институција и политичких представника Српске.

Када је ријеч о ЦИК-у БиХ и њеној нелегалној одлуци о одлагању локалних избора, Шукало је рекао да је та нелегитимна комисија заправо крње централно изборно тијело у коме су директни кадрови СДС-а, ПДП-а и странке Жељка Комшића.

- Одгодили су изборе јер су у СДС-у и ПДП-у свјесни да их не могу добити и да ће им резултати бити много гори него на прошлим локалним изборима. Свјесни су снаге СНСД-а и владајуће коалиције, и њихов једини инструмент је одлагање - сматра Шукало.

Он је истакао да СНСД од Уставног суда БиХ не очекује да поништи нелегалну одлуку ЦИК-а о одлагању избора, јер је та судска институција до сада показала антисрпску политику кроз активност бошњачких и страних судија који стално доносе одлуке на штету Срба и Српске.

Шукало је рекао да о томе говоре и посљедње одлуке Уставног суда БиХ о књижењу земљишта у Фочи са Српске на БиХ.

- То је једна у низу одлука да се покуша отети територија Српске и да се наруши дејтонски однос - 49 одсто територије Република Српска, 51 одсто Федерација БиХ. Понављам, БиХ нема своју територију, већ територија припада ентитетима - напоменуо је Шукало.

Он је поручио да Српска неће дозволити било какво књижење имовине Српске на БиХ, па ни оне коју називају перспективном војном имовином.