latinica  ћирилица
31/05/2020 |  10:42 ⇒ 10:51 | Аутор: РТС

НБА играчи протестују на улицама, Брогдон и Браун са мегафоном у рукама (ВИДЕО)

Све бројним и масовнијим протестима који се већ данима одржавају широм Сједињених Америчких Држава придружило се и у њима активно учешће узело је и неколико НБА играча - Малком Брогдон, Џејлен Браун, Тобајас Херис и Денис Смит џуниор.
Денис Смит џуниор такође на улици (фото: twitter.com / HereCumMimi) -
Денис Смит џуниор такође на улици (фото: twitter.com / HereCumMimi)

Стотине хиљада људи је на улицама америчких градова, гдје изражавају своје незадовољство и протест због убиства Џорџа Флојда, кога је полицајац угушио приликом хапшења у Минеаполису.

Међу онима који марширају су и НБА играчи, а првог којег смо, макар јавно, могли тамо да примјетимо, био је играч Филаделфије Тобајас Херис, иначе велики пријатељ Бобана Марјановић.

Херис се прикључио мирној уличној шетњи у граду важном за америчку историју, а дио тог његовог чина појавио се и на друштвеним мрежама.

Попут Хериса, и кошаркаш Њујорка Денис Смит џуниор изашао је на улицу у Фејетвилу, у држави Сјеверна Каролина, гдје је био у друштву познатог репера Џи Кола.

Ипак, чини се да је, бар што се тиче НБА играча, најактивније било у Атланти, гдје су такође одржане масовне демонстрације.

У њима су активну, чак и предводничку улогу имали кошаркаш Индијане Малком Брогдон, који иначе важи за једног од најобразованијих и друштвено најангажованиих играча у НБА лиги, као и звијезда Бостона Џејлен Браун, који је својим аутомобилом возио 15 сати како би био дио ненасилног протестовања у Атланти, држава Џорџија.

Обојца су на снимцима виђени са мегафоном у рукама, а том приликом послали су сљедеће поруке.

 

- Имам браћу, сестре, пријатеље на улицама. Не треба да палимо свој град. Ово је најпоноснији црни град на свијету.  Мој дејд је марширао поред Мартина Лутера Кинга током шездесетих година, и био је невјероватан. Он би поносан да нас види овдје. Ми морамо да идемо напријед - рекао је између осталог Брогдон окупљенима, истакавши лидерску улогу свог колеге кошаркаша Џејлена Брауна.

- То што сам познат и НБА играч не искључује ме из оваквих прича, Ја сам прије свега црни човјек и члан ове заједнице. Морамо да подигнемо глас против неправде која се дешава, јер то није у реду - поручио је Браун на свом Инстаграм лајву, претходно водивши дио протеста на другом мјесту у Атланти са повицима у мегафон: ”Шта хоћемо? Хоћемо правду! Када је хоћемо? Сада!”.