latinica  ћирилица
31/05/2020 |  14:55 ⇒ 16:20 | Аутор: СРНА

Петковић: Показати српску саборност и оштро осудити геноцид НДХ

Потпредсједник Уједињене Српске Милан Петковић поручио је да се сутра на посебној сједници Народне скупштине о Резолуцији о поштовању жртава фашистичког режима и покрета мора показати саборност српског народа и оштро осудити геноцид НДХ и све што је чињено над српским народом.
Уједињена Српска  - Бањалука - Фото: СРНА
Уједињена Српска - БањалукаФото: СРНА

- Важно је да сутра пошаљемо поруку да Народна скупштина најоштрије осуђује злочине који су се десли у БиХ, прије свега над српским народом, те да осуди резолуцију, која није донесена једногласно, ни међу српским представницвима и као таква не може бити прихваћена у Српској - рекао је Петковић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он сматра да ће сутрашња сједница бити веома тешка, што су најавили и представници опозиције на Колегијуму Народне скупштине, те је изразио бојазан да ће се парламент сутра "претворити у кориду" предсједника политичких странака, а не у конструктивну дискусију.

Петковић је рекао како није било потребно да се у парламенту БиХ на онакав начин расправља и да се Срби опет подијеле, да Бошњаци буду јединствени, а да Хрвати опет покажу своју мудрост и из свега се најлакше извуку.

- Срби су опет показали нејединство јер су СДС и ПДП гласали за амандман који су предложили Српски клуб и СНСД, па није ни логично ни нормално да неко подржи амандман, а да послије не буде изгласан. Недопустиво је и да неко ко је подржао тај амадман касније гласа за документ, а да није прошао амандман, који је подржао - рекао је Петковић.

Он је истакао да је то веома важна тема, да су Срби опет показали наивност у парламенту БиХ.

Петковић је подсјетио на жртву коју су Срби поднијели у Другом свјетском рату, те да је увијек болно било какво откопавање тих гробова или покушај прекрајања историје.

Предсједник Актива жена Уједињене Српске Мирела Кајлут Зељковић позвала је све политичке партије да сутра поштују културу дијалога.

Члан Предсједништва ове странке Синиша Видовић рекао да су наводи појединих странака да су консултовали Цркву о питању датума одржавања избора чин непристојности и да је ријеч о покушају увлачења Цркве у подјеле у српском народу.

- Сви добро знамо да Црква никада није учествовала у подјелама и није их ни благосиљала него само саборност, слогу и мир - рекао је Видовић.

За раскида уговора за набавку мобилне болнице, Петковић је рекао да очекује да правосуђе адекватно реагује, али вјерује да је Српска, односно БиХ, правна држава.

- Морамо поштовани начело пресумпције невиности и немојмо људе који нису криви унапријед осуђивати. Исто тако се још више противим оном што се тренутно дешава у Федерацији БиХ да се политика мијеша у рад правосуђа и да се тражи да неко буде пуштен на слободу -  навео је Петковић.