latinica  ћирилица
31/05/2020 |  17:19 | Аутор: sputniknews.com

Брнабићева о одлуци Приштине: Не поштују споразуме, борићемо се

Премијерка Србије Ана Брнабич изјавила је данас, поводом нових мјера Приштине, да те мјере с реципроцитетом немају баш никакве везе и најавила да ће се држава, као и до сада, борити дипломатским средствима како би се та ситуација ријешила.
Ана Брнабић - Фото: ТАНЈУГ
Ана БрнабићФото: ТАНЈУГ

- Све што ми радимо и што смо урадили у прошлости у трговини с нашом покрајином, са Косовом и Метохијом, у складу је са Цефта споразумом - истакла је Брнабићева.

Како преноси РТС, она је указала да не могу постојати мјере реципроцитета ако то није у складу са Цефта споразумом о слободној трговини, који је и Приштина потписала.

- Ако желе да се промијени Цефта споразум, онда сједнемо као Цефта секретаријат и промијенимо споразум, али то да мијењате неке ствари, а да су те ствари у супротности са споразумима које сте потписивали – Цефта споразумом, а самим тим и Споразумом о стабилизацији и придруживању (са ЕУ) - онда је то исто као да имате таксе од 100 одсто и то је кршење оба та споразума -  нагласила је премијерка.

Брнабићева је истакла да је први предуслов да се буде дио нормалног, цивилизованог свијета поштовање споразума који су потписани, а што Приштина не чини.