latinica  ћирилица
31/05/2020 |  19:45 ⇒ 21:30 | Аутор: РТРС

Требиње: Служен помен погинулим припадницима славне Бобанске чете (ВИДЕО)

Служењем помена погинулим борцима ВРС, у близини села Рапти код Требиња, обиљежена је двадесет осма годишњица формирања Бобанске чете у саставу Требињске бригаде.
Требиње: Бобанска чета, парастос - Фото: СРНА
Требиње: Бобанска чета, парастосФото: СРНА

 Почетком 92.године, била је састављена од мјештана више од тридесет села Бобанске површи, а двадесет три њена припадника погинула су у одбрани српских територија.

Бранили су села, након што су јединице војске Републике Хрватске упале дубоко у тадашњу територију општине Требиње и попалиле имовину мјештана, минирале цркве и гробља. Бобанска чета формирана је захваљујући мјештанима, који су остали незаштићени дуж петнаест километара ратне линије.

- Није нас било велики број, али били смо сложни и јединствени - рекао је Здравко Ковач бивши припадник Бобанске чете ВРС.

Захваљујући јединству и одлучности, спријечили су пролаз хрватским јединицама. Бобанци тврде да је најтежа година била 92.године, када су непријатељске јединице биле боље наоружане.

Живко Вукојевић, борац Бобанске чете који се међу првим придружио овој јединици, истакао је да су се борили за своје куће и огњишта и да је љубав према родном крају била пресудна.

- Били смо одлучни да не попустимо, иако смо били под сталним насртајима Хрватске војске - казао је Вукојевић.

Најтежи период био је када су се мјештани самоорганизовали, и када је јединица била осуђена да сама брани широк појас, без довољно хране, наоружања и муниције.

У одбрани српског народа и територије, двадесет три борца Бобанске чете положили су живот, међу њима и командир јединице.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је да је ово била најхрабрија и најборбенија чета у Требињској бригади, а њени борци међу најзаслужнијима што се данас ужива у слободи.

Помену код спомен-обиљежја присуствовали су преживјели саборци, чланови породица погинулих, представници удружења и локалних институција. На спомен-плоче погинулим борацима положено је цвијеће и прислужене свијеће.