latinica  ћирилица
31/05/2020 |  20:02 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Приједор - град умјетника, фестивала, богате историје, спорта (ВИДЕО)

Приједор и његову околину природа је богато даровала. С једне стране, ту је ријека Сана, која је, легенда каже, име добила по латинској ријечи за здравље; с друге стране, планина је Козара. Обје приступачне и питоме. Град је то умјетника, фестивала, богате историје, спорта.
Приједор - Фото: РТРС
ПриједорФото: РТРС

Бисер Приједора је Козара, ваздушна бања, јединствена по брзини регенерације црвених крвних зрнаца. Бројне су активности, које посјетиоци могу да упражњавају на овој планини - пјешачење, планинарње, рекреативни и спортски бициклизам, скијање, лов, камповање. Најбољи начини зе њено упознавање су пјешачење и бицилизам.

- Ако говоримо о уређеним стазама за брдски бициклоизам, онда говоримо око неких 60 километара уређених бициклистичких стаза за брдски бициклизам, за оне које се тим баве професионално, а за оне рекреативце, онда је то можда неких 20-ак километара стаза, које су лако приступачне и нису пренапорне за рекреативце. Ако,ипак, говоримо о пјешашким стазама, имамо око 25 километара уређених пјешачких стаза - рекао је Драган Ромчевић, директор Националног парка Козара.

Ријека Сана још један је приједорски драгуљ. На њеним обалама нестају стрес и тјескоба. Име ријеке потиче од латинске ријечи за здравље. Легенда каже да су ране војника Римског царства брже зарастале након купања у Сани. Осим тога, животињски свијет веома је богат.

- Сана има љети има фантастичну температуру, односно оптималну за купање, тако да људи из других крајева кад дођу на Сану не могу да вјерују да кад виде оне фантастичне брзаке горе на Жегеру, оне прелијепе седре обрасле маховином, травом, а да је у исто вријеме вода јако угодна за купање, чак једина од ових вода, у којима малу дјецу можете без проблема пустити, неће се прехладити. Сана има веома специфичан биодиверзитет, има 34 врсте риба, од кога су 29 сталне - истакао је Роман Остојић, риболовац.

Приједор називају градом сликара. Двојица првих школованих сликара у БиХ су Приједорчани, а и прва самостална сликарска изложба у БиХ организована је баш у овом граду. Његове фасаде краси седам мурала.

- Поред Музеја Козаре, који посједује прилично велику збирку и приједорских умјетника, а и других свакако, поменуо бих Спомен кућу породице Стојановић гдје се налази и стална поставка, између осталог, и Сретена Стојановића, нашег, можда и најзначајнијег вајара и сликара. Поменућу само један, а то је "Портрет мајке" из 1920. године, која је рађена у бронзи. Постоје два одливка, један је код нас, један је у сталној поставци Лувра у Паризу - навео је Алекса Милић, кустос Музеја Козаре.

Приједор је и град позоришта, музике и спорта. Домаћин је међународних фестивала позоришта и хорова, као и два фестивала поп-рок музике. У његовој близини налази се скијалиште са ски лифтом, погодно за све узрасте. Гастрономска понуда је богата, а највише се истиче ракија шљивовица, јер је Поткозарја идеалан крај за узгој шљиве. Па тако, од капљице шљивовице и роштиља уз Сану, преко адреналинских авантура на Козари, до историјског насљеђа и умјетности, шта год био ваш избор, повратак граду на Сани биће - неизбјежан.