latinica  ћирилица
31/05/2020 |  21:36 ⇒ 01/06/2020 | 10:47 | Аутор: РТРС

Актуелно: Ревизионистички документ који негира генoцид над Србима (ВИДЕО)

Историчар Предраг Лозо из Републичког центра за истраживање рата и професор Филозофског факултета у Бањалуци Горан Латиновић указали су да је Резолуцији о поштовању жртава фашистичког режима и покрета ревизионистички документ који негира геноцид НДХ над Србима.
Емисија Актуелно - Фото: РТРС
Емисија АктуелноФото: РТРС

Поручили су да цивилизацијске вриједности антифашизма треба бранити од овакве Резолуције.

- Овом Резолуцијом се покушава да се на ниову БиХ донесе закон о негирању геноцида. То је настојање с којим се ми у Републичком центру свакодневно сусрећемо - истакао је Лозо и додао да се преко теме Блајбург у овом документу, који је усвојио Представнички дом Парламентарне скупштине, покушава прогурати нешто друго.

Сматра да је то документ који негира геноцид над Србима у НДХ.

- Писан је са лошом намјером, има много мањаквости - изјавио је Лозо у емисији Актуелно наше телевизије. 

Он наводи да неко ко је мање упућен у догађаје из Другог свјетског рата не би научио ништа из Резолуције, те да овај документ не може добити пролазну оцјену.

Позвао је учеснике у расправи о Резолуцији да буду свјесни своје одговорности, уз напомену да постоји једна црвена линија националног консензуса испод које се не смије ићи.

Фото: РТРС

Професор Латиновић је навео да Резолуција има неколико спорних реченица и да је продубила јаз на политичкој сцени у БиХ.

Према његовим ријечима, непрецизан је наслов, изједначавају се жртве, сугеришу се покрети са намјером да се ту уврсти и четнички покрет који не може да се смјести уз оно што је била НДХ.

Он је нагласио да су Срби били најбројни антифашисти и да би поносни на своју антифашистичку традицију требало да буду и на првом мјесту.

Латиновић је указао на мањкавости текста резолуције, те истакао да треба пазити и на сваку запету.

- Спорно је што се помиње тзв. НДХ, треба избјегавати `такозвана`, јер је то била држава у Хитлеровој Европи - рекао је Латиновић и нагласио да се тиме што се пише "такозвана" настоји умањити оно што је тај систем радио Србима.

Када је ријеч о јасеновачкој грађи, која се помиње у Резолуцији, Латиновић је појаснио да се она налази у електронској форми у Архиву Српске, а оригинали у Београду, Сарајеву и Загребу.

Он је навео да је та грађа предата Вашингтону и да је у електронској форми враћена Српској, те истакао да је Војни архив у Београду нареферентнији када је ријеч о тој грађи.

Према његовим ријечима, у тој причи ради се о покушају да се представи нешто што није тако.

- Потребно је национално јединство о тешким темама из српске историје - закључио је Латиновић

Eмисију Актуелно можете погледати и ОВДЈЕ.