latinica  ћирилица
01/06/2020 |  19:34 | Аутор: ТАНЈУГ

У САД 4.400 ухапшених, три жртве сукоба са полицијом (ВИДЕО)

Историјска црква "Сент Џон", позната и као предсједничка црква будући да се налази недалеко од Бијеле куће, запаљена је и оштећена приликом протеста у Вашингтону који су се у току ноћи претворили у вандализам.

Надлежни за цркву кажу да ће се молити за здравље нације, након што је црква оштећена у жестоким сукобима демонстраната и полиције, преноси Ен-би-си Вашингтон.

Пожар у епископалној цркви старој 200 година је подметнут, наводе званичници и додају да је у једном тренутку испред цркве букнуо велики пожар, а поломљено је и заштитно стакло на цркви, која је притом и ишарана графитима.

Црква има историјски значај, јер су њеним службама присуствовали готово сви предсједници од Џејмса Медисона.

Током протеста који су избили у САД поводом убиства Џорџа Флојда и који трају већ шест дана више од 4.400 демонстраната је ухапшено, преноси портал "Ју ЕС Еј тудеј".

Мирни протести су се убрзо претворили у вандализам и пљачкање широм земље, а полиција је морала да употреби сузавац и гумене метке приликом сукоба са демонстрантима.

У сукобима са полицијом погинула су три учесника протеста, један у Кентакију и два у Ајови.

У Њу Џерсију забиљежено је како демонстранти пале полицијски аутомобил, ломе прозоре, док је широм земље забиљежено како демонстранти износе робу из разбијених продавница.