latinica  ћирилица
01/06/2020 |  19:36 ⇒ 02/06/2020 | 09:05 | Аутор: РТРС

Афера "Респиратори" подијелила политичко Сарајево (ВИДЕО)

Афера "Респиратори" главна је тема у Федерацији. Сарајево је подијељено, након одлуке Суда БиХ да, уз мјере забране, из притвора пусти осумњичене за незакониту набавку – премијера Фадила Новалића, суспендованог директора Федералне цивилне заштите Фахрудина Солака и набављача – власника "Сребрене Малине" Фикрета Хоџића.
Новалић, Солак и Хоџић (фото: ba.n1info.com) -
Новалић, Солак и Хоџић (фото: ba.n1info.com)

Бурно је било и на сједници Федералног парламента, на којој је опозиција тражила, а СББ и ДФ најавили подршку смјени федералне Владе. Новалића подржавају Бакир Изетбеговић и СДА. Док на одлуку Суда Тужилаштво најављује жалбу, главна тужитељка Гордана Тадић и њена породица на удару су озбиљних пријетњи.

Фадил Новалић из викенд - притвора у премијерски кабинет! Без потешкоћа - упркос мјерама забране састајања са свједоцима! Неки су и његови најближи сарадници! Гдје он буде боравио, па и на сједницама Владе, неће присуствовати ни министри ни потпредсједници, који су у истражном поступку окарактерисани као свједоци, образлажу у његовом кабинету! А Гордана Тадић окружена полицијом! Синоћ су стигле пријетње смрћу! Њој и породици!

- Ако ми имамо данас ситуацију да се пријети породици главне тужитељице, онда ово постаје земља која не дозвољава да се они који су се годинама едуковали да буду добре судије, да буду добри тужиоци, да буду добри полицајци, ако њима не дозвољавамо да раде, па шта да ми очекујемо од овог друштва РЕЗ позив политичара на линч било које правосудне особе је нешто што ја одбацујем - нагласио је Фахрудин Радончић, министар безбједности БиХ.

Не може се, јасан је Радончић, истрага о еклатантном примјеру криминала и корупције тешком 10,5 милиона марака, зауставити "политичком виком" како је то удар на цијели један народ. Најавио је повлачење из министарске фотеље, ако побиједе “тенденције које охрабрују системски криминал”. Алармирао безбједносне агенције. Из Дирекције за координацију стигла је појачана заштита за Гордану Тадић и њену породицу. Из Обавјештајне агенције – увјеравање да оперативно прате и анализирају пријетње смрћу, упућене посредством друштвених мрежа. Оштра осуда пријетећих порука Тадићевој стиже од предсједника Суда БиХ и Високог судског и тужилачког савјета. Ранко Дебевец позива надлежне институције да открију и санкционишу починиоце. Милан Тегелтија – политичаре да престану са недопустивим притиском на тужиоце и судије, с циљем исходовања жељених одлука.

- Овакве пријетње и угрожавање личне безбједности носилаца правосудних функција посљедица су политичких етикетирања и таргетирања главног тужиоца и и поступајућих тужилаца као својеврсних непријатеља државе и једног народа - поручио је Милан Тегелтија, предсједник ВСТС-а.

Мету тужиоцима, још од хапшења Новалића, Солака и Хоџића, исцртавали су званичници СДА! Хорски са ванредних страначких састанака, и појединачно! Државни удар, удар на Бошњаке, политички монтиран процес, поручивано је из централе и огранака. Ехо су појачавала два реиса, бивши и актуелни....потом "патриотска" ратна удружења попут "Зелених беретки" и сами извикани, због криминогеног имиџа. Некажњено су пријетили, тражили од ВСТС-а смјену Тадићеве. Бакир Изетбеговић у егзибиционој улози и тужиоца, и судије! Није каже Фадил Новалић крив! Он "само"није знао шта се купује

- Неко је одлучио да такве респираторе набави, и да их толико плати, то није радио Новалић, неко јесте, према томе ја ни иза кога не бих стајао на овакав начин како то стојим иза господина Новалића - поручио је Бакир Изетбеговић, предсједник СДА-а.

Хоће ли Изетбеговић истим жаром стати и иза коруптивне афере, ако се ипак докаже да је Новалић знао шта купује? "Штити" ли Изетбеговић Новалића или неког другог из здравственог сектора, питање је које се све гласније чује у Сарајеву!? Струка је изричита. Осуђује све, па и посљедњи притисак на носице правосудних функција.

- Телефоном ја сам 20 и више година радио у суду и наравно без обзира колико је један судија или тужилац од интегритета, моралног, стручног и сваког другог, када чујете разноразне несувисле коментаре тешко да вам је то свеједно - прича Нурко Побрић.

Горан Марковић, професор права, наглашава да се шаље лоша порука.

- Шаље се порука носиоцима правосудних функција како треба да поступају и мислим да припадници политичких елита треба да се уздрже од таквих изјава јер оне представљају директан притисак на правосуђе, поготово кад се то покушава прикрити неким врло јефтиним фразама о заштити државе о државном удару - поручује Марковић.

Док правници политичарима препоручују више културе у дијалогу, тужиоци и истражиоци настављају посао! Прикупљени докази свједоче да је Фадил о "куповини" скупих а неупотребљивих респиратора, знао много више него што Бакир јавно признаје! Да је осумњичени трио вибер преписком договарао, а тек касније законским дозволама и дуплим уговорима "прикривао" инкриминисане радње. И да је баш Новалић групну вибер апликацију деинсталисао, када је истрага почела. Но, трагови су очигледно остали.